V odpadu několikanásobně přibylo vlhčených ubrousků, působí problémy

20. duben 2023 13:12

Vodárny vyváží na skládky tuny odpadu, který by tam vůbec nemusel být. Jsou to hlavně vlhčené ubrousky, které lidé vyhodili do kanalizace. Například v Hlučíně na Opavsku přibylo tohoto domácího odpadu pětinásobně.

„Tady jsou česle a tady se zachytí vlhčené ubrousky, jídlo,“ ukazuje Kateřina Gambalová z Vodáren a kanalizací Hlučín. Mazlavá hromada se postupně zvětšuje a lisuje, aby vytekla aspoň voda. S chuchvalci ubrousků a na ně nabalenými dalšími nečistotami se nic dalšího příliš dělat nedá. „Musí se hygienicky zabezpečit, prosypávají se vápnem,“ dodává. A hned vedle už nevábná masa čeká na odvoz na skládku.

Vlhčený ubrousek je letitý problém, který se zhoršuje. „ Aby se neroztrhl, je tvořený z dlouhých vláken. Namotává se nám na čerpadla. A tady je ubrus nebo povlečení – někdy si sami říkáme, jak se to sem dostalo, co to zase přiteklo, lámeme si nad tím hlavu,“ popisuje Kateřina Gambalová.

Hroudy ubrousků s dalším namotaným odpadem dokážou čerpadla i zničit, není to papír, jak si mnoho lidí myslí, dodává ředitel hlučínských vodáren Petr Schimánek. Na to, že jsme v malém městě, je podle něj tohoto odpadu až příliš.

„Dostali jsme se z nějakých pěti tun na 25 tun v loňském roce. To číslo je značné a pochopitelně to zvyšuje všechny náklady na provozování. Nejen platby za skládky, ale dochází k zvýšenému opotřebení technologií. Náklady se potom promítají do stočného,“ upozorňuje Schimánek.

Jak říká, je vidět, že obliba vlhčených nebo jinak vylepšených a zpevněných ubrousků je velká. Právě tady v čistírně odpadní vody se ale projeví každý doma spláchnutý kus.

autor: Martin Knitl
Spustit audio