V Odrách oslavuje ženský sborový zpěv. Tamní sbor Píseň vznikl právě před 40 lety

4. květen 2018

Velké nadšení, dobrá parta a chuť zpívat. To vše už 40 let drží dohromady ženský pěvecký sbor Píseň v Odrách. Zpívá v něm přes 20 mladších i starších dam a některé z nich dokonce od samotného začátku.

V rohu velké místnosti sedí na židlích okolo klavíru asi tucet žen. Jsme na pravidelné zkoušce pěveckého sboru Píseň.

„Pracovala jsem tady v kulturním domě a tak jsme se bavili jako kolektiv, že bychom mohli zřídit pěvecký sbor,“ vzpomíná Marie Kopalová, jak jednoduše sbor před 40 lety vznikl. „A jak se bude sbor jmenovat? No, říkám, jak. Tak když je to sbor, tak Píseň. Takže my se jmenujeme Píseň,“ dodává.

Jedna ze zakládajících členek sboru Marie Kopalová

„Ve škole jsem měla tři sbory, áčko, béčko, céčko, ve městě pionýrský sbor dětský. Byli jsme úžasní, ale těch ženských jsem se bála,“ vzpomíná první sbormistryně Marta Kubínková, která dosud ve sboru zpívá.

„Všichni prostě táhli za jeden provaz, hlasy ladily, nemusela jsem s tím nic dělat. A já jsem vlastně s těmi ženskými byla ohromná kamarádka, protože, jak se říká, zpěvem k srdci, srdcem k vlasti,“ usmívá se Marta Kubínková.

Jitka Jakubíková, sbormistryně ženského pěveckého sboru v Odrách, zároveň učí i na místní umělecké škole. Takže tam má děti, tady má dámy. Jaký je v tom rozdíl?

„Skoro žádný rozdíl v tom není. Děti jsou jinak neposedné, dámy jsou taky jinak neposedné. Takže snažím se, aby poslouchali všichni, ale doufám, že poslouchají,“ říká s úsměvem.

„Od lidových písní po jazzové písně, populární písně. Opravdu se snažíme vzít celý repertoár ze všech žánrů, aby to bylo pestré, aby se to divákům líbilo. Takže od pomalých, lidových, po právě jazzové, nebo nějaké ty swingovky,“ odpovídá sbormistryně na otázku, co všechno má Píseň v repertoáru.

První sbormistryně Marta Kubínková ukazuje na jedno z ocenění sboru

„Dá se říct, že nás poprvé vedla paní Kubínková, pak Věra Brázdová a s tou jsme se dostali až do Prahy. Vánoční soutěž tam byla,“ usmívá se Jarmila Žilinská, která je jednou z nejdéle zpívajících žen ve sboru. „A byly jsme tam už, myslím, třikrát, i stříbrné pásmo jsme tam získaly. A největší zážitek byl, že jsme v Praze zpívaly na Staroměstském náměstí. To bylo moc pěkné,“ vzpomíná.

Ve sboru Píseň zpívá celkem 21 dam. Nejbližší vystoupení je na přehlídce PíseňFest, kterou sbor letos už poosmé pořádá přímo v Odrách. Začíná se v sále oderského Dělnického domu příští sobotu 11. května od 15 hodin.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.