V Odrách si připomínají 70 let od odsunu německy hovořících obyvatel

7. září 2016
Zprávy , Zprávy

Téma vyrovnání se s událostmi po 2. světové válce otevírá výstava o odsunu Němců v Odrách. Zajít si na ni můžete do nového Muzea česko-německého porozumění. Výstava mapuje poválečnou situaci v takzvaném Moravském Kravařsku. Na vernisáž přijeli i přímí účastníci odsunu.

Zrekonstruované podkroví menšího statku kousek od oderského náměstí je plné panelů a vitrín. Kromě češtiny tady zní především němčina.

„Původní myšlenkou pro tuto výstavu bylo, že bychom 70 let po odsunu a po konci války měli v Kravařsku nějakým způsobem vyjádřit, co se zde stalo,“ popisuje Ulf Brossmann, člen spolku Alte Heimat a spoluautor výstavy pod názvem Osudová léta v Moravském Kravařsku 1945/46 - Porozumění v současnosti.

Necelá dvacítka panelů přibližuje nejen samotný odsun německy mluvících obyvatel z Moravského Kravařska, ale také souvislosti s tehdejší politikou. Výstavu doplnili oderští historikové.

„My si tu teď bydlíme, žijeme, jako kdyby před námi nebylo nic. Ale před námi byly spousty a spousty pracovitých generací. A my bychom to měli udržovat, vylepšovat,“ říká spoluautor výstavy Zdenek Mateiciuc.

Na vernisáž přijela asi stovka přímých účastníků odsunu nebo jejich potomků z jižní části Německa. Mnozí v původních kravařských krojích. Jako třeba Christine Röschová. Narodila se v Novém Jičíně a v době nuceného vystěhování jí bylo 17 let.

„Má matka byla o rok dříve chycena přímo na ulici a odvlečena do Saska. Zůstala jsem sama se svým malým bratrem. Pracovali jsme u českého sedláka. Ten s námi zacházel velmi dobře, dostávali jsme dost jídla, ale museli jsme velmi tvrdě pracovat,“ vzpomíná Christine Röschová.

Výstava Osudová léta v Moravském Kravařsku 1945/46

„Budoucnost můžeme utvářet jen tehdy, když si připomínáme, co bylo v minulosti. Člověk se musí dívat zpět, aby se chyby, ke kterým tehdy došlo, už nikdy nestaly. To je také cíl výstavy – aby sem přišli mladí lidé a informovali se, co se stalo,“ říká Ulf Brossmann.

Výstava o odsunu z Moravského Kravařska bude v Odrách k vidění do počátku října. Pak se postupně představí také v Novém Jičíně, Bílovci a Fulneku.

autor: Michal Polášek
Spustit audio