V Odrách vzniká muzeum, které připomene bývalé německé obyvatele

19. srpen 2016

Hned vedle historického objektu Katovny u náměstí v Odrách dokončují dělníci rekonstrukci bývalého městského statku na Muzeum česko-německého porozumění. To připravuje místní vlastivědný spolek Rolleder. Už teď je v rozestavěném areálu muzea výstava o nacistických lágrech. Otevření muzea je v plánu začátkem září.

V místě se to za poslední měsíce hodně změnilo. Stojíme s členem spolku Rolleder Odry Zdenkem Mateiciucem na dvoře domu hned vedle Katovny. To už je poměrně známý objekt v Odrách. Co bylo tady vlastně původně?

„Když jsme začali rekonstruovat Katovnu, tak tady bydlela ještě rodina jedna, která nám kdysi před 20 lety slíbila, že když se z Oder bude stěhovat, tak že by nám objekt prodala. A k tomu také došlo. Objekt byl vzácný tím, že sice byl neudržovaný, ale nebyl ani nijak stavebně znásilněný, přestavěný,“ říká Zdenek Mateiciuc

Ještě před pár lety byl tady zarostlý dvorek, v rohu stála kůlna, tam zase nějaké křoví. Teď už se místo připravuje na první expozice.

„Měla by tu vzniknout stálá expozice Muzea česko-německého porozumění, jak to nazýváme a v tom muzeu by měly být nějaké artefakty, co se zachovaly po vyhnaných Němcích v Odrách, které dlouhá léta sbíráme. Na podzim tady má proběhnout velká výstava za účasti spolku z Německa a bude to takové slavnostní otevření,“ dodává Zdenek Mateiciuc.

Čtěte také

V hospodářské části budovy, kde byly stáje, plánují stálou výstavu domácího zvířectva. V jedné z místností obytné části objektu bude ukázka typického bydlení původního německého obyvatelstva. Má tam být kuchyň, stůl, postel, lavor a další dobové věci. A hlavní výstavní prostor bude v patře.

„Teď tady prozatímně probíhá výstava Ztracená paměť. Tato výstava vlastně představuje jednotlivé tábory pracovní po České republice za doby Protektorátu Čechy a Morava. Tato výstava bude nahrazena putovní výstavou na podzim, která bude k 70 letům vyhnání z Oderska,“ dodává Zdenek Mateiciuc.

Expozice v podkroví hosti výstavu o nacistických lágrech na území Česka

Muzeum česko-německého porozumění se bude oficiálně otevírat na počátku září. Stálá expozice se ale bude doplňovat postupně.

Muzeum česko-německého porozumění bude stát vedle objektu Katovny
autor: Michal Polášek
Spustit audio