V Opavě dosluhuje skládka odpadu, město uvažuje o spalovně

23. listopad 2022 15:23

Město Opava řeší problém, kam v budoucnu odvážet komunální odpad. Desítky let využívaná skládka už je téměř zaplněná a i když obyvatelé Opavy odpad třídí, na skládce stále končí většina obsahu popelnic. Město proto zvažuje vybudování spalovny.

Popelářské auto na ulici. I tady v Opavě každodenní věc. Jenže kam s odpadem po roce 2025, kdy skládka v blízkých Neplachovicích skončí. A i když ji soukromý provozovatel možná rozšíří, problém to určitě nevyřeší.

„Určitě to stále bude problém. Město Opava se zaměřuje na třídění odpadu,“ říká opavský radní Petr Popadinec (ANO).

Jenže to podle něj nestačí, i když právě třídění prosazuje ministerstvo životního prostředí. Přes 60 procent veškerého odpadu i tak míří na skládku. Ročně to město stojí 75 miliónů korun.

Třeba pokus rozmístit kontejnery na zelený odpad na sídliště narazil na to, že mnozí lidé ho tam házejí v sáčku. „Dohromady za celý ten sběrný vůz na konci po těch 14 dnech je těch igelitových pytlíků tolik, že kompostárna celý objem toho sběrného vozu nepřevezme. Tak se nakonec musí vyvézt na skládku směsného komunálního odpadu,“ dodává Jiří Vaníček z opavského magistrátu.

Spalovna jako zdroj energie

Takže možnou cestou, jak z toho ven, je pro město spalovna. „Budeme jednat se zájemci, kteří by spalovnu chtěli postavit. Lokalitu bychom teoreticky mohli mít vytipovanou. Ale určitě nebude postavena v režii města,“ dodává Vaníček.

V podobně složité situaci s dosluhující skládkou je mnoho dalších radnic. Třeba na Olomoucku, Pardubicku, potíže mají střední Čechy, potvrdil Pavel Drahovzal, místopředseda Svazu měst a obcí. Využít odpad jako zdroj energie může být podle něj jedním z reálných řešení. „To znamená buď palivo na výrobu elektřiny nebo tepla,“ dodal.

I tak ale budou obce skládky v budoucnu potřebovat.

autor: Martin Knitl
Spustit audio