V Opavě je fotbalista nakažený koronavirem, tým jde do karantény

23. červenec 2020 12:54

Prvoligová Opava má jednoho fotbalistu nakaženého novým typem koronaviru. Na tiskové konferenci to uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová, podle které musí celý tým do karantény. Slezský celek měl dnes hrát s Olomoucí v nadstavbové skupině o záchranu, která měla pokračovat po třítýdenní pauze vynucené nákazou v mužstvu Karviné.

Vedle utkání v Opavě se dnes měly hrát ještě další dva duely předposledního čtvrtého kola šestičlenné skupiny o záchranu. Zápas mezi Příbramí a Teplicemi byl odložen, což středočeský tým oznámil na sociální síti. Hrát se s největší pravděpodobností nebude ani ve Zlíně, kde měla nastoupit Karviná. Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže, to ale dosud nepotvrdila. Situací se zabývá.

Pozitivní nález v Opavě zřejmě způsobí nejen zrušení dnešního plánovaného programu, ale i předčasné ukončení nejvyšší soutěže. Vzhledem k dvoutýdenní karanténě Slezanů by se skupina o záchranu nestihla dohrát do 2. srpna, který je nejzazším možným termínem.

Čtěte také

Podle Svrčinové začal mít nejmenovaný hráč Opavy zdravotní problémy v úterý nebo ve středu, do té doby trénoval s týmem. „Všichni musí jít do karantény, všichni na testy. Objednáváme je na testy, pak budou 14 dní v karanténě, potom půjdou znovu na testy. Také nařizujeme dezinfekci celého stadionu včetně masáží, rehabilitací, šaten,“ uvedla Svrčinová.

Opavský klub dosud nedostal od hygieniků oficiální rozhodnutí. „Slezský FC postupuje dle manuálu Ligové fotbalové asociace. Stále čekáme na oficiální potvrzení krajské hygienické stanice v Ostravě, do té doby se nebudeme k ničemu vyjadřovat,“ uvedli Slezané na webu.

Ve skupině o záchranu zbývají odehrát dvě kola. Pokud se to nepodaří, což je nyní pravděpodobné, z nejvyšší soutěže nikdo nesestoupí. Do příštího ročníku s 18 účastníky by postoupily z druhé ligy Pardubice a Zbrojovka Brno, třetí Dukla Praha by se mezi elitu nedostala. V minulém týdnu kluby rozhodly o zrušení baráže.

Příbram dostala informaci o odložení utkání s Teplicemi od vedení soutěže. Prezident klubu Jaroslav Starka počítá s tím, že se liga nedohraje. „Informace mám takové, že se to dnes nehraje, že Opava má jednoho nakaženého hráče, že celý tým bude muset do karantény a tím pádem je po lize. Z ligy proto nikdo nesestoupí a z druhé ligy postoupí dva,“ řekl Starka Rádiu Impuls.

„Jeden velký zmatek“

Dukla se už začíná smiřovat s tím, že se letos do první ligy nevrátí. „Pro mě je to opravdu velké překvapení. Nakaženému hráči přeji brzké uzdravení. Tímto zůstává FK Dukla Praha s největší pravděpodobností ve druhé lize, další komentář je asi zbytečný. Mám pouze obavy o příští soutěžní ročník, bude to jeden velký zmatek,“ uvedl na sociální síti výkonný a sportovní ředitel Dukly Pavel Vandas.

Ve skupině o záchranu už mají jistotu udržení Olomouc, Teplice a Zlín. Karviná má náskok dvou bodů na předposlední Opavu a poslední Příbram. Nález v Opavě by všem třem ohroženým klubům pomohl, v případě dohrání soutěže by totiž nejhorší z nich sestoupil.

Zatímco skupina o záchranu se nejspíš nedokončí, další dvě nadstavbové skupiny o titul i o Evropu se dohrály. Mistrem se podruhé za sebou stala Slavia Praha.

Skupinu o záchranu už na začátku července zkomplikovalo několik pozitivních případů v týmu Karviné. Kontrolní test v minulém týdnu již měli všichni hráči negativní a mohli se vrátit do tréninku.

zdroj: ČTK
Spustit audio