V Opavě kvůli úsporám skončí polovina trolejbusových linek

14. únor 2022 13:16

Až o třetinu cestujících přišel kvůli pandemii opavský dopravní podnik. Není výjimkou, že autobusy a trolejbusy jezdí po městě téměř prázdné. Proto se chystá razantní omezení jízdních řádů a zmizí více než polovina trolejbusových linek. Dalším důvodem je výrazné zdražení energií.

Nespokojenost, ale i smíření je teď slyšet na hlavní opavské zastávce. Na přestupním uzlu u divadla uprostřed města. Z 11 zůstanou od 1. března jen 4 trolejbusové linky. I když s upravenými trasami a ve špičce s kratšími intervaly, je to změna, jaká tady ještě nebyla. Musí se šetřit.

„Také nám výrazně rostou energie. To znamená, hledali jsme nějaké optimalizování provozu a snažili se najít takové řešení, které bude mít co nejmenší dopady pro cestující,“ dodává primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

Za energie zaplatí dopravní podnik z roku na rok místo 17 milionů 38 milionů korun, více než dvakrát tolik. Cestující navíc mizí doslova před očima. Toto byl odhad ředitele Městského dopravního podniku Opava Pavla Gebauera loni v červnu: „Očekáváme, že těch deset procent se už asi nevrátí.“

A teď už je to, jak říká, úbytek třetiny cestujících. A podle průzkumu se velká část už nevrátí. „Samozřejmě 1,8 přepravených osob na kilometr je hodně málo. Většinou ty dopravní podniky, když se podíváte do výročních zpráv, tak se pohybují někde kolem koeficientu 4 až 5 osob na kilometr. Efektivita naší dopravy není dobrá,“ upozorňuje Gebauer.

Zbylé čtyři trolejbusové linky budou přečíslované, pojedou po upravených trasách a ve špičce o něco častěji než teď. Autobusů se škrty zatím nedotknou.

Od 1. března se také zvyšuje jízdné. V nejčastějších případech o 2 koruny.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související