V Opavě se komplikuje oprava jedné z nejcennějších památek ve městě

3. září 2020 15:09

V Opavě se nedaří opravit střechu kostela sv. Václava z 14. století. Podle opavského magistrátu památkáři nepovolili připevnit lešení přímo k  fasádě a tím celou investici zablokovali. Tesaři totiž na vratké konstrukci odmítají pracovat.

Vyměnit se musí kromě dřevěné krytiny i polovina všech krovů. Jenže stavební firma narazila na podmínku, kterou nedokáže splnit. „Podmínkou památkářů bylo, že se lešení nesmí ukotvit do fasády, což udělalo značné komplikace zhotovitelské firmě, která vlastně nechce poslat své pracovníky do takového rizika, aby pracovali na neukotveném lešení,“ vysvětluje Lada Dobrovolná, mluvčí radnice v Opavě.

Jen málo firem u nás zvládne podle Lady Dobrovolné obnovit původní krovy a krytinu podle historických postupů. A právě umělečtí tesaři se vzepřeli, že na lešení bez ukotvení nepůjdou. Takže zhruba osmimilionová investice vzala za své.

Památkáři se ale brání. Podle Michala Zezuly, ředitele Národního památkového ústavu v Ostravě pouze odpověděli na dotaz, zda je možné fasádu narušit. „Že preferujeme postavení lešení kolem dokola, aby se nezasahovalo destruktivně do těch historických konstrukcí. Takže takovou obecnou informaci dostali,“ vysvětluje Zezula.

Očekává proto další jednání, pokud chce město záchranu střechy opravdu provést. „Jen je potřeba se domluvit na nějakém postupu, který bude co nejšetrnější vzhledem k té kulturní památce,“ dodává Zezula.

Například hned vedle se opravuje národní kulturní památka, opavská konkatedrála a tam je lešení k fasádě napevno uchycené. Podle radnice je cílem toto řešení prosadit i u kostela svatého Václava, který patří mezi hlavní kulturní centra ve městě.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související