V Opavě se napodruhé pokusí opravit střechu kostela svatého Václava

9. leden 2021 08:23

Téměř 12 milionů korun bude stát oprava střechy opavského kostela svatého Václava. Rekonstrukce měla začít už loni, ale tesaři zakázku odmítli kvůli obavám o svou bezpečnost. Podle opavského magistrátu nebylo možné kvůli památkářům lešení připevnit k fasádě. Chystá se nové výběrové řízení.

Kostel svatého Václava je bývalý dominikánský kostel v Opavě. Vznikl na místě starší sakrální stavby a vysvěcen byl v roce 1336. V současnosti je v majetku města Opavy a je využíván k pořádání společenských, kulturních a osvětových akcí.

„Střecha je opravdu v dezolátním stavu a podle statiků tu rekonstrukci potřebuje urychleně,“ potvrdila už dříve mluvčí opavské radnice Lada Dobrovolná.

Podle památkářů je možné potíže s lešením vyřešit a záleží na domluvě s městem. To v současné době doplňuje projektovou dokumentaci. „Tak abychom práce mohli zahájit na jaře,“ dodala mluvčí.

Kromě výměny střešní krytiny je nutné také odstranit asi polovinu všech poškozených krovů. Kostel svatého Václava je jedním z nejstarších kostelů ve městě.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související