V Opavě se otevírá jižní obchvat města za 600 milionů korun

29. srpen 2012

Měří necelých pět kilometrů a jeho stavba stála zhruba 600 milionů korun. V Opavě se dnes před polednem otevírá nový jižní obchvat, který propojí dvě výpadovky - jednu na Ostravu a druhou směrem na Hradec nad Moravicí. Mělo by to ulevit mimo jiné historické části města.

„Šílené město! Každá malá díra kdekoli má obchvat,“ značně rozčíleně reagovali ještě nedávno obyvatelé opavského sídliště Kylešovice. Stačila jediná zmínka o kolonách mezi domy. Jinudy se ale jezdit nedalo.

Až teď to snad bude lepší, řekla nám velmi opatrně starší žena na autobusové zastávce. „To bylo už nutné. Všechny domy tady jsou u cesty.“

Jižní obchvat je spíše takovým průtahem, který vede kolem části Kylešovice a díky nové silnici se podařilo vyřešit i problematický podjezd pod železnicí, kde se při každém větším dešti hromadilo velké množství vody.

Snad to odvede i těžké kamiony, říká náměstkyně primátora Pavly Brady (SOS PRO OPAVU). „Věřím, že to městu ulehčí. Především centrum by díky obchvatu mohlo mít nižší dopravu a zatíženost. Věřím, že to ulehčí i Kylešovicím,“ dodává náměstkyně.

Jižním obchvatem na dlouho končí dobré zprávy. Silnice I/11 do Ostravy se staví pomalým tempem a severní obchvat města, investice velmi potřebná, je ještě ve velmi vzdáleném nedohlednu.

Celá trasa není ani na mapě a stát nemá peníze. Možná si pamatujete z našeho vysílání v minulém týdnu, že do hry navíc opět vstoupí antimonopolní úřad.

Čtěte také

autor: mrk
Spustit audio