V Opavě se začala nebezpečně zvedat hladina Stříbrného jezera. Vodu odvede zvláštní kanál

14. září 2021 13:32

V Opavě se komplikuje obnova Stříbrného jezera na kraji města. Zřejmě kvůli propadnutí anebo ucpání podzemní štoly se zvedla hladina až o jeden a půl metru. To ohrožuje celou sanaci za více než 140 milionů korun. Přebytečnou vodu je nutné dostat pryč.

Stavba nového přístupu do vody, lávky přes řeku a spousty terénních úprav zabrzdila vysoká hladina, která neklesá a může naopak dál stoupat. „Břehy jsou stále zalité. Pouhým okem je vidět, že je to trvale zvedlá hladina,“ potvrdil primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

Jediným řešením je podle něj vybudování 160metrového odtokového kanálu. Ten za 8 milionů korun převede nadbytečnou vodu vedle do řeky. Většinu peněz uhradí stát. Jde o obnovu území po těžbě.

Nadbytečnou vodu má odvést zvláštní kanál

Celé se to zpozdí asi o půl roku, už v létě by ale tady zase mohlo koupat. „A dále bychom pokračovali vybudováním lávky přes řeku, cyklostezku a chodník,“ dodal primátor.

Stříbrnému jezeru se v Opavě říká Sádrák, kvůli někdejší těžbě sádrovce. I proto je podzemí protkané štolami. Do jaké míry a kde přesně, o tom už záznamy nejsou.

Jezero je ve městě jedním z neoblíbenějších rekreačních míst.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související