V Opavě si díky poeziomatu můžete dosyta užívat veršů v každou denní i noční dobu

24. leden 2018

V Opavě mají poezii ve dne v noci doslova na dosah ruky. Jako na jednom z mála míst nejen u nás, ale i na světě, se mohou pochlubit poeziomatem. Jukebox na přehrávání básní stojí přímo v centru města v Sadech svobody, kde si tak lidé mohou ozvláštnit procházku nebo posezení na lavičce.

Opava se v současné době řadí mezi pouhých 12 či 13 měst na světě, kde se lidé mohou zaposlouchat do básní linoucích se z poeziomatů. A to například vedle New Yorku, Londýna, Berlína a Kyjeva, u nás pak Prahy či Olomouce.

„Poeziomat má podobu sochy, která tvarově vychází z tradičních hlásných zařízení, jako jsou hlásná trouba, megafon nebo gramofon. Upozorňuje tím na svou hlavní funkci, a to reprodukci básní široké veřejnosti. Plastice dominuje velký reproduktor, pod kterým se nachází jmenný seznam básníků vyvedený v bílé barvě na tmavé ploše,“ popisuje zařízení Jan Kunze, dramaturg Opavské kulturní organizace.

Výběr autora a jeho veršů je velmi snadný. Stačí zmáčknout tlačítko a poeziomat spustí nahrávku.

Momentálně si v Opavě mohou příznivci poezie vybírat z nabídky celkem dvaceti básní. Deset z nich odkazuje na již nežijící básníky, mezi kterými nechybí Petr Bezruč, Josef Kainar, Vilém Závada nebo Věnceslav Juřina. Jejich verše pro poeziomat namluvili herci Tomáš Jirman a Anna Cónová.

Dalších deset básní představuje tvorbu současných autorů, a posluchači tak mají možnost slyšet autentické nahrávky přednesu mimo jiné Petra Hrušky, Víta Slívy, Dana Jedličky nebo Ireny Šťastné.

Momentálně si v Opavě mohou příznivci poezie vybírat z nabídky celkem dvaceti básní

„Aktuální výběr autorů se zaměřuje na básníky, kteří jsou svým původem, životem nebo prací spojeni se Slezskem a Moravou. Jejich texty a nahrávky budou v opavském poeziomatu k poslechu dva roky, poté budou literáti i básně obměněny,“ dodává Kunze.

Při přípravě a realizaci projektu poeziomat v Opavě spojili síly Opavská kulturní organizace a Slezské zemské muzeum. Kurátory básní a koordinátory celého projektu jsou dramaturg Jan Kunze z Opavské kulturní organizace a vedoucí Památníku Petra Bezruče Martina Klézlová.

Poeziomat v Sadech Svobody je volně přístupný bez ohledu na čas nebo roční dobu všem, kteří zatouží po troše poezie a zkrášlení všednodennosti.

autor: čan
Spustit audio