V Opavě si připomenou 154. výročí narození básníka Petra Bezruče

15. září 2021 06:10

Každým rokem vždy 15. září je rušno na Městském hřbitově v Opavě. A výjimkou nebude ani dnešek. Před 154 lety narodil básník a slezský bard Petr Bezruč. Místo jeho posledního odpočinku je po rekonstrukci a přibyla tam i nová plastika.

Až v den soudu přísný Soudce stane, až roh svolá všechny duše břeskný... Tak začíná epitaf na Bezručově hrobě. Letos si ho může kdokoliv prohlédnout poprvé. Pokračuje takto: Nevcházej v soud se svým rabem, Pane, jehož život temný byl a teskný.

Petr Bezruč, nerad ukazoval tvář. Snímek z padesátých let

„Udělali jsme výběrové řízení na zpracování toho epitafu. Účastnilo se ho pět umělců a vyhrála to Tereza Svatošová. Bude to bronzový odlitek ve tvaru listu papíru a na něm bude ztvárněn ten epitaf,“ vysvětluje Jana Foltysová z opavského magistrátu.

Není to jen tak ledajaký text. Především pro samotného Bezruče. „Ten epitaf vychází z Bible a je pravděpodobné, že se úplně nehodil v době, kdy se básníkův hrob dělal a jak byl básník propagován. Tento epitaf chtěl mít Bezruč na svém hrobě a uváděla to i jeho sekretářka, paní Tomášková,“ dodává Foltysová.

Zastavení u Bezručova hrobu je každoroční tradicí v rámci festivalu Bezručova Opava. Bez toho by to nešlo. „V letošním roce to bude trošku slavnostnější. Vystoupí dva pěvecké sbory a zároveň budeme křtít i bibliofilii Stužkonoska modrá. Prostě slavnostní program,“ dodává organizátor už 64. ročníku Petr Rotrekl.

Restaurovaný je i samotný hrob, takže kdokoliv se může přijít podívat. A nejenom dnes, patnáctého, symbolicky v 15 hodin.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související