V opavském Marianu měří síly v boccie

10. říjen 2012

Marianum je název dlouholetého ústavu, který v Opavě pomáhá mentálně postiženým lidem. Ode pondělí až do pátku tam mají velmi rušno, protože se účastní Týdne sociálních služeb České republiky. Nejzajímavější částí programu je turnaj ve hře zvané bocca. Byli jsme u toho, když se obyvatelé domu chystali na souboj s úředníky tamního magistrátu. Nikde sice nebyly davy fanoušků, ale skvělé náladě to rozhodně neubralo.

Uprostřed sálu jsou dřevěné mantinely, pod nimi šedý koberec a všude kolem je bojovná nálada - zelené koule proti červeným.

Bocca je tak trochu jako petanque. Cílem je dostat kouli co nejblíže malé bílé kuličce. Smí se všechno - hlavně trefovat soupeřovo rozestavení.

Dívá se na to reprezentace opavského magistrátu - dvě slečny v červeném tričku to na vítězství příliš nevidí.

„Já hraju úplně poprvé. Na dovolené jsem párkrát hrála petanque, ale moc mi to nešlo. A ani tohle mi moc nejde,“ říká se smíchem jedna ze slečen.

Vlasta Mikulová se z opavského Mariana odstěhovala do chráněného bydlení, ale kutálející se koule jí učarovaly. Všem radí, počítá centimetry a hlídá pravidla.

„Tu hru můžou hrát vlastně všichni. Je to o srandě, o bystrosti. A trošce citu,“ popisuje Vlasta Mikulová.

„Každý týden máme tréninky. A nejen v bocce, ale také v přehazované a chodíme i na bazén plavat. Sportovní aktivity tady máme vyplněny,“ vyjmenovává Pavel Majíček, zaměstnanec Mariana, který přebíhá od dráhy k dráze a plánuje soupisku na velké utkání. „Tato hra je tady v rámci přípravy na speciální olympiádu. Naše k tomu nemusíme přemlouvat, ti se na to těší a chodí se zájmem.“

Bocca

Trénink vrcholí a za chvíli by měl dorazit další soupeř - krajští úředníci. I kdyby měli nakonec více štěstí, obyvatele ústavu rozhodně neporazí v úsilí a chuti si řádně a opravdově zabojovat na léty ošlehaném kolbišti.

Jak to nakonec dopadlo, nevíme, ale asi to není příliš důležité. V každém případě to za zdmi jednoho z ústavů udělalo mnoha lidem radost. Týden sociálních služeb v Marianu pokračuje i v dalších dnech - prodejem výrobků, otevřenými dveřmi pro každého anebo, jak jinak, dalším kolem hry zvané bocca.

autor: mrk
Spustit audio