V Orlové zlikvidovali obří černou skládku. Bylo tam 50 tun odpadu

23. červenec 2020 12:28

Desítky tun odpadu, ohořelé části aut, hromady pneumatik. A všudypřítomný zápach. Tak to ještě nedávno vypadalo v okolí dolu Lazy v Orlové na Karvinsku. Obří černá skládka uprostřed lesa tam rostla zřejmě velmi dlouho. Teď už je ale minulostí.

Nákladní auto s ramenem nabírá zbytky poslední velké hromady odpadu. Uprostřed příměstského lesa v Orlové. Není problém auto naplnit až po okraj. „Tady z toho místa 15 tun, tam celkem 20 tun. Pneumatiky, sklo, stavební suť, střešní krytina, všechno,“ ukazuje jeden z pracovníků uklízecí firmy.

Prý sem občas někdo přiveze vrak auta, zapálí ho a pak se vrátí jen pro plechy. Šlapeme po cárech, které zůstaly po opalování kabelů. Bylo toho dohromady přes 50 tun. „Velkým problémem jsou pro nás pneumatiky, protože ty musíme ze skládek vybírat ručně. Nemůžeme je skládkovat, musí být zpracovány jiným způsobem,“ potvrdila za uklízecí firmu Dorota Havlíková.

Stovky skládek

Úzké kryté cesty, nikde nikdo, i na dole Lazy už se pracuje minimálně, těžba tam skončila loni. Zřejmě ideální místo pro černé skládky. Tady jsme ve státních lesích a likvidace hromad je zakázkou, jakých se zadává ročně velké množství. Stovky skládek po celé republice.

„Každá je jiná, záleží na druhu odpadu. Někdy bývá nebezpečný a může kontaminovat půdu i vodní tok, pak je odstranění nákladnější. Loni jsme zlikvidovali 246 skládek na 30 hektarech, náklady činily 690 tisíc korun. V roce 2018 to bylo 1,5 milionu,“ dodává mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Po hromadách všeho možného zůstaly u dolu Lazy už jen prázdné plochy. Otázkou je, na jak dlouho.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související