V Ostravě finišuje výstavba většího asistenčního centra pro uprchlíky

7. březen 2022 14:27

Na výstavišti Černá louka v Ostravě dnes finišuje výstavba nového Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině. Nahradí centrum v ulici Červeného kříže 4 nedaleko městské nemocnice, které nemá dostatečnou kapacitu. V nových prostorách by se centrum pro uprchlíky z válkou zasažené země mělo otevřít v úterý od 07:00, řekl dnes mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Ještě do pátku prostory sloužily jako velkokapacitní očkovací centrum a rok do nich lidé směřovali na očkování proti covidu-19. O víkendu se ale fakultní nemocnice, která provoz očkovacího centra zajišťovala, z prostor vystěhovala a výstavní pavilon se začal proměňovat na asistenční centrum.

Čtěte také

Aktuálně se podle Kůdely zařizuje nábytkem i počítačovými systémy. Centrum se zásobuje spotřebním materiálem, občerstvením, ale i zdravotnickými či dezinfekčními prostředky.

Mluvčí hasičů upřesnil, že objekt bude rozdělen na dvě části. Hlavní část je registrační a komunikační a její součástí bude i občerstvení. Zadní, oddělená část, bude sloužit pro odpočinek. Bude v ní k dispozici 50 lůžek, židle, stoly, ale i dva dětské koutky nebo boxy s nábytkem pro přebalování malých dětí. Součástí asistenčního centra bude rovněž ošetřovna a místnost pro psychologického interventa.

Příprava otevření centra pomoci Ukrajincům na ostravské Černé louce

„Venku před Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině už je postaven stan, kde musí lidé odložit své psí a kočičí miláčky, neboť do budovy nesmí. Bude tam stálá služba od 07:00 do 19:00,“ uvedl Kůdela.

Čtěte také

Zatímco dosavadní centrum bylo denně schopno odbavit přibližně stovku běženců, kapacita nového centra by podle mluvčího měla být několikanásobně vyšší. Vše ale ukáže až samotný provoz centra, na jehož fungování se bude podílet zhruba pět desítek lidí.

Polovina bude zajišťovat administrativní úkony, jako jsou například registrace nebo zdravotní pojištění. Půjde například o hasiče, migrační a ubytovací pracovníky ministerstva vnitra, policisty, ale i zástupce Úřadu práce ČR a zdravotních pojišťoven.

Dalších 25 lidí se bude starat o chod, údržbu či zásobování centra. Právě s těmito činnostmi by mohli pomáhat dobrovolníci, které podle Kůdely zjišťují hasiči ve spolupráci s Českým červeným křížem či humanitární organizací Adra.

Příprava otevření centra pomoci Ukrajincům na ostravské Černé louce
zdroj: ČTK
Spustit audio