V Ostravě má vzniknout městský ateliér architektury

4. březen 2019

Ostrava by letos mohla mít městského architekta. V krajské metropoli zatím podle vedení města podobná funkce chybí a je nutné sjednotit vzhled města a například lépe propojit některé části. Magistrát chce na složení městského ateliéru vypsat výběrové řízení na jaře.

„Ostrava má problém, co se týká zaplnění proluk a brownfieldů,“ všímá si mladík Daniel. Právě na využití brownfieldů by se nový architekt mohl zaměřit.

„Jsou to specifické věci, které se jinde nenajdou. Jedineční jsme také například socialistickým realismem, který tady máme v nebývalé míře. Takže tady máme jedinečné věci, se kterými je třeba pracovat,“ konstatuje vedoucí katedry architektury Vysoké školy Báňské - Technické univerzity Ostrava Martina Peřinková.

Město chce proto zavést příspěvkovou organizaci s názvem Městský ateliér prostorového plánování a architektury. „Reflektuje to naši snahu se systematičtěji zabývat architekturou, urbanismem i veřejným prostorem. Řešíme, zda by tam měl přejít územní plán, nebo to bude štíhlá instituce zaměřená jen na architekturu a urbanismus,“ dodává ostravský primátor z Tomáš Macura (ANO).

Ostravský magistrát má zatím útvar hlavního architekta a stavebního řádu a například podle architekty Peřinkové by další podobně velká instituce mohla být kontraproduktivní.

O tom, jak bude nový ateliér fungovat a jak doplní současné úředníky, musí ještě rozhodnout zastupitelstvo. Jednat by se mělo už tento týden.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související