V Ostravě-Porubě začala jezdit sdílená auta. Lidé s nimi můžou vyjet i do zahraničí

3. listopad 2019 12:18

Lidé se před první jízdou v takzvaném carsharingovém automobilu musí registrovat na internetu a zaplatit vratnou kauci ve výši 5 000 korun. Vůz si odemknou speciální čipovou kartou nebo mobilní aplikací. Vyjet pak mohou na rychlý nákup nebo třeba na několikadenní zahraniční dovolenou.

„Právě z Poruby se nám v posledních měsících ozývalo velké množství zájemců. Doteď byla sdílená auta pouze v Moravské Ostravě, což je docela velká vzdálenost, takže pro ty lidi není komfortní, aby si jezdili pro auto do Moravské Ostravy, proto jsme se rozhodli zahájit provoz v Porubě,“ říká ředitel společnosti, která sdílená auta provozuje, Michal Šimoník. 

Systém sdílených aut bude podporovat i porubská radnice. „Hodláme carsharingovým poskytovatelům nabídnout rezidenční parkování. Parkovací plochy, které budou vyhrazeny právě pro carsharingové automobily,“ uvedl místostarosta Poruby Miroslav Otisk (ANO).

V centrálním ostravském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz fungují sdílená auta už zhruba dva roky. Lidé s nimi najezdí v průměru pět hodin denně.

autor: pdu
Spustit audio