V Ostravě přibude další měřicí stanice kvality ovzduší. Bude u koksovny

14. listopad 2019 09:54

V Ostravě bude nová automatická měřicí stanice na vyhodnocování kvality ovzduší. Umístěna bude od ledna v blízkosti koksovny Svoboda. Městští zastupitelé ve středu rozhodli o tom, že na provoz pěti měřicích stanic, včetně nově přidané, a speciálního vozu pro monitoring ovzduší Ostrava přispěje téměř 3,5 milionu korun.

Stanice i monitorovací vůz provozuje Zdravotní ústav Ostrava. Mimo to je ve městě ještě pět dalších stanic, které spravuje Český hydrometeorologický ústav. „Stanice bude umístěna na návětrné straně směrem od koksovny Svoboda. Stanice tam vznikne z mnoha důvodů, protože stížností občanů tam za uplynulé roky byla celá řada. Rádi bychom také porovnávali kvalitu ovzduší na vstupu ke koksovnám, tak právě na výstupu od koksoven,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Od zvýšení počtu měřicích stanic si město zároveň slibuje lepší informovanost obyvatel krajské metropole o kvalitě ovzduší. „Chceme obyvatelům podávat co nejkomplexnější informace o životním prostředí a ovzduší, proto rozšiřujeme počet měřicích stanic financovaných městem. Kromě toho naměřená data umožní vyhodnotit reálný vliv konkrétních opatření na zlepšení ovzduší,“ uvedla Šebestová.

Čtěte také

Dodala, že například na stanici v Porubě, která vyhodnocuje vliv dopravy na ovzduší, chce město v následujících letech ověřit, nakolik kvalitu ovzduší v místě promění otevření prodloužené Rudné ulice, kam by se mohla přesunout značná část dopravy z přetížené Opavské ulice.

Kromě nové stanice u koksovny a porubské stanice se kvalita ovzduší vyhodnocuje i v Zelené ulici v Mariánských Horách a na dvou stanicích v Radvanicích – jedna z nich získává údaje o znečištění v blízkosti huti Liberty Ostrava a druhá je pak umístěna v blízkosti lokálních topenišť.

Údaje z měřicích stanic mohou lidé sledovat na webových stránkách zdravaova.cz a také v mobilní aplikaci SmogAlarm, kam přibudou i data z nové stanice umístěné v Hrušově. Dnes schválená dotace města je určená na pět let.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související