V Ostravě se otevřeně mluví o sexualitě ve všech jejích podobách

6. únor 2017
Česko – země neznámá

Ostravské areály Dolních Vítkovic navštěvují lidé nejen jako industriální památku. Jedním ze zdejších lákadel je i populárně naučné centrum Velký svět techniky. Díky mírně lechtivé, ovšem velmi poučné expozici s názvem Sexmisie zjistíte spoustu zajímavostí o sexu a sexualitě ve všech jejích podobách.

Už od loňského září se v naučném centru dozvědí návštěvníci téměř vše, co chtěli vědět o sexuálním životě, a báli se zeptat. Expozice Sexmisie je přístupná dětem od 12 let nebo v doprovodu rodičů. Přestože se zde řeší citlivé téma lidské sexuality, prostory jsou navrženy tak, aby se každý příchozí cítil příjemně.

Na sex a sexualitu je zde možné nahlédnout ze čtyř pohledů. Jednak z pohledu JÁ - tedy co se s člověkem děje po sexuální stránce od narození, přes karamboly puberty, až po dospělost.

Druhý pohled MY zase ukazuje, jak ke vzniku a zrození nové bytosti dojde. Nejde ale o žádnou lekci biologie nebo chemie. Autoři výstavy totiž mapují i perličky, které sex provázejí snad od počátku věků, a které z něj dělají tak vyhledávané téma.

Třetí hledisko ONI ukazuje, jak k poněkud citlivému tématu plození přistupují v jiných kulturách a civilizacích. Návštěvník expozice Sexmisie nakonec zavítá i do říše zvířat, nad jejichž výkony se často tají dech.

Sexmisie je rozdělená do několika sekcí

A kdo ještě nebude mít dost, může nahlédnout pod pokličku sekce TABU.Právě tam se schovávají kostlivci ze skříní a věci, o kterých se často odmítáme bavit - pikantnosti, kostýmy, hračky a mnoho dalšího. Kdo neviděl, neuvěří.

Není třeba se obávat drastických záběrů, pornografie a psychických následků. Lechtivější témata podávají odborníci neutrálními modely nebo pomocí figurek a videoprojekce.

autor: dam
Spustit audio