V Ostravě začal už 14. ročník divadelního festivalu Ostravar

25. únor 2010

V Ostravě začal 14. ročník festivalu ostravských činoherních divadel Ostravar. Do města přijelo více než 200 kritiků, teatrologů a studentů divadelních škol z Prahy, Brna, Olomouce, Opavy i Bratislavy. Denně je pro ně připraveno na pěti scénách v průměru pět titulů, které následně budou podrobeny přísnému hodnocení.

Divadelní vědci, kritici a studenti divadelních škol. Někteří z nich se do Ostravy vracejí pravidelně, jiní přijeli poprvé a každý s nějakým očekáváním.

Ve foyeru postává olomoucký teatrolog Jiří Štefanides, jinak taky skvělý moderátor náročných rozborových seminářů, na kterých jde často inscenacím o život. Na Ostravar jezdí pravidelně. "Myslím, že je to především obrovská propagace divadla a města vůbec, protože Ostrava je na okraji republiky a byl to vlastně hlavní důvod, proč ten festival vznikl, že," říká.

Pražská kritička Radmila Hrdinová vidí věc i z jiné strany. "Spíš si myslím, že ten festival není až tak pro Ostravu, ale že je pro nás, kteří do Ostravy jezdíme málo ke své škodě. Takže možná Ostravě přináší to, že do ní konečně někdo přijede i z Prahy, z Brna a třeba z Budějovic, Chebu nebo Aše," míní kritička.

Padla taky trochu provokativní otázka, jestli se Ostravar už trochu nepřežil. "Myslím, že ne. Je vidět třeba u nás ve škole v Olomouci. V okamžiku, kdy se vyhlásí přihlášky na další ročník Ostravaru, tak to trvá dvě hodiny a přihlášky jsou beznadějně rozebrány," dodává Štefanides.

Přejme tedy ostravským hercům, aby se všechna představení náročnému publiku líbila minimálně tak jako úvodní Čarodějnice.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu