V Ostravě začala stavba linky na likvidaci haldy. Práci tam najdou i propuštění horníci

27. červenec 2016
Zprávy , Zprávy

Pokud bychom si chtěli představit, jak vypadá 30 milionů kubíků hmoty, můžeme si prohlédnout jednu z největších ekologických zátěží v Ostravě - Heřmanickou haldu. Už mnoho let prohořívá a její likvidace je časově i finančně náročná. Přeměnu této mrtvé krajiny na živou přírodu by měla urychlit speciální linka. Její stavba začala přímo na haldě a už v lednu by měla zpracovávat každou hodinu stovky tun hlušiny.

Heřmanická halda se vršila dlouho a pod povrchem hoří 20 let. Nová linka bude v režii společnosti Ostravská těžební homogenizovat hlušinu. To znamená oddělovat od sebe jednotlivé složky, potvrdil Tomáš Rychtařík, ředitel státního podniku Diamo. Obě společnosti budou spolupracovat.

„Ostravská těžební z toho vezme dvě věci. Zaprvé uhlí, což je pro nás zcela zásadní. A zadruhé kámen, který budou taky používat ke svým stavebním a dalším účelům. Vrátí nám přibližně 30 až 40 původního materiálu, který ale hlavně už nemá uhlí v množství, které je schopné hořet,“ vysvětlil Rychtařík.

Linka za čtvrt miliardy korun bude dokončená v lednu a začne pracovat rychlostí 350 tun hlušiny za hodinu.

„Po deseti až patnácti letech bude halda konfigurovaná a bude dokončená rekultivace této haldy. Předpokládá se, že bude osázená. V každém případě už nebude hořet,“ dodal ředitel Diama.

Je to nejmodernější metoda, jaká byla ve světě vymyšlená, řekl Josef Gajda z Ostravské těžební. A uplatnění najdou i bývalí horníci, pokud budou mít zájem.

„Uvažujeme o tom, že při zaměstnávání nových pracovníků upřednostníme lidi, kteří budou propuštěni z hlubinných dolů na Ostravsku. Celkem by tady mohlo najít zaměstnání sto lidí,“ doplnil Gajda.

Investor i podnik Diamo slibují, že třídící linka nebude mít žádný negativní dopad na životní prostředí.

autor: mrk
Spustit audio