V Ostravě začala velká oprava mostů přes řeku Odru. Práce potrvají více než rok

16. červenec 2021 07:50

Silničáři v Ostravě zahájili velkou opravu mostů přes řeku Odru. Mosty jsou na jedné z hlavních dopravních tepen ve městě mezi centrem a Porubou. Doprava tam je svedená do jednoho jízdního pruhu a řidiči tak až do příštího roku budou muset úsekem projíždět pomaleji. Opravy Moravskoslezský kraj vyčíslil na více než 70 milionů korun.

„Zespodu mostu je rozsah prací markantnější. Oprava tam spočívá hlavně v otryskání ocelové konstrukce a následně obnovení protikorozní ochrany,“ říká Stanislav Čmiel ze společnosti M silnice.

Na mostě je nefunkční hydroizolace, která způsobuje protékání vody na mostní závěry a jejich poruchy. „Povrch půjde dolů v podstatě až na plech,“ dodává Čmiel.

Opravy budou trvat celkem 13 měsíců. Na část roku je ale silničáři budou muset zastavit. „Je to tak dlouho proto, že tam samozřejmě bude i zimní přestávka, kdy bohužel ty stavební úkony nelze provádět. Mělo by to být hotovo do konce roku 2022,“ říká náměstek hejtmana Radek Podstawka (ANO).

Doprava je na mostech svedená do jednoho jízdního pruhu. Drobnější zpoždění proto v některých časech můžou nabírat i autobusy MHD.

„V denní době u těchto dotčených spojů dojde k navýšení vyrovnávacího času na konečných, abychom eliminovali zpoždění na následujícím spoji. Podle toho, jak bude provoz na místě vypadat, jsme připraveni situaci průběžně vyhodnocovat a reagovat,“ doplňuje mluvčí Dopravního podniku Ostrava Tereza Šnoblová.

autoři: Petr Dušek , tif
Spustit audio

Související