V Ostravě začíná festival Hudební současnost

8. listopad 2016
Dobré odpoledne

Jak zní hudba současných regionálních i zahraničních skladatelů, můžete ode dneška zjistit v Ostravě. Začíná tam totiž přehlídka soudobého umění Hudební současnost.

Na české festivalové mapě existuje už 42 let, ale její letošní ročník bude v mnohém přelomový. Poprvé totiž propojí soudobou hudbu s literaturou a výtvarným uměním a také se více zaměří na vzdělávání nastupující generace.

„Největší změna je především v tom, že propojujeme hudební umění s výtvarným. To znamená, že všechny koncerty letošního ročníku budou vizuálně a scénicky zpracovány. Další naše významná snaha je vzdělávání,“ vysvětluje umělecký ředitel festivalu, cimbalista Daniel Skála.

Do programu nově zařadil i muzikologickou konferenci nebo interpretační kurzy. Podobné v Česku nenajdete. „Kurzy sborového soudobého zpěvu a kurzy akordeonové hry soudobých autorů a zároveň tvůrčí dílny pro děti,“ dodává Skála.

Výsledek těchto kurzů uslyší i diváci v rámci hlavního programu, který už tradičně tvoří série koncertů na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Špičkoví hudebníci na nich odehrají skladby soudobých autorů z regionu i ze zahraničí.

„Nám jde vlastně o to propojení světové literatury skladatelů věhlasných jmen s mladými českými, o jejichž kvalitách nepochybujeme, takže i dramaturgicky je to pestré,“ říká dále Daniel Skála.

Na diváky tak letos čeká třeba koncert sborový, klavírní nebo freejazzový a dnešní zahajovací večer bude zase patřit výhradě regionálním autorům. Chybět na něm nebude ani skladba Milana Báchorka, který před 42 lety Hudební současnost založil. A to hlavně proto, aby se měli současní skladatelé kde prezentovat.

„Když ta hudba nezní, tak neexistuje. Totéž je i se skladatelem. Když se nehraje, tak prostě není. Hudební současnost pomohla tomu, že scéna těch mladých skladatelů je tady pestřejší a je jich tady víc. Kdyby to nebylo, kdoví jak by to se soudobou hudbou dopadlo,“ dodává Báchorek.

Hudební současnost potrvá ode dneška až do 16. listopadu a jeho koncerty můžete navštívit na Janáčkově konzervatoři a ve foyer Divadla Antonína Dvořáka.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio