V Ostravě začíná příjem žádostí o kotlíkové dotace. Úředníci čekají velký nápor

13. květen 2019 03:00

Krajský úřad v Ostravě se od 10 hodin dopoledne chystá na příjem elektronických žádostí o kotlíkové dotace. Hejtmanství čeká v prvních minutách velký nápor a proto posílilo kapacity serverů.

Úřad rozdělí půl miliardy korun a nově mohou lidé využít i bezúročné půjčky. Mnoho radnic také zřídilo speciální kotlíkové poradny. Jednou takovou poradkyní se stala i Marcela Vávrová z ostravského magistrátu. Přímo v kanceláři pomáhala na počítači lidem vypsat žádost o dotaci.

„Většinou tu pomoc tady potřebují starší lidé, kteří nemají doma počítač. Tak si tady s nimi sedneme a pomůžeme jim s vyplněním. Také nám hodně volali do kanceláře, takže zájem byl,“ říká Marcela Vávrová.

S různými příspěvky se tentokrát dotace na Ostravsku může vyšplhat až na 145 tisíc korun. „Lokální topeniště mají na zhoršeném ovzduší v Ostravě třetinový vliv, proto motivujeme lidi, aby si vyměnili starý kotel za nový,“ upřesnila mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Krajský úřad čeká velký zájem a pro jistotu udělal i zátěžový test svých technologií. „Vzhledem k očekávanému velkému zájmu v prvních minutách spuštění jsme upravili zaregistrování odeslané žádosti v přesnosti na mikrosekundu. Tím je zaručeno, že žádost získá spravedlivě číslo podle okamžiku odeslání,“ potvrzuje mluvčí hejtmanství Miroslava Chlebounová.

Moravskoslezský kraj dosud na kotlíkových dotacích vyplatil miliardu korun.

autor: ada
Spustit audio

Související