V ostravské městské nemocnici se připravuje rozsáhlá rekonstrukce chirurgie

19. červen 2018

Rekonstrukce by měla přinést hlavně větší komfort pro pacienty. Třeba loni jich tam hospitalizovali přes čtyři tisíce. Pokoje na oddělení ale teď nemají například ani vlastní sociální zařízení.

Chirurgický pavilon je nejzastaralejší v areálu. Kompletní modernizaci už nutně potřebuje.

„Rekonstrukci chápu jako první krok delšího procesu, na jehož konci je centrum chirurgických oborů, kam půjde část péče. A nám zůstane větší prostor pro zkomfortnění celé chirurgie,“ říká primář chirurgie Tomáš Mrázek.

A zatímco teď leží pacienti tři až čtyři na pokoji a toalety jsou společné na chodbě, po rekonstrukci jim bude moct nemocnice nabídnout standard, který očekávají.

Péči o pacienty přitom budou na chirurgii zajišťovat i během rozsáhlé rekonstrukce, která ji čeká. Oddělení je přitom velmi vytížené, ročně tu hospitalizují přes 4 tisíce pacientů, 50 tisíc jich zdejší lékaři ošetří ambulantně.

„Chod chirurgie to hodně ovlivní. V následujícím období se budeme snažit najít způsob, jak to naplánovat, aby ohrožení bylo co nejmenší,“ dodává primář.

Rekonstrukce by mohla začít někdy už příští rok. Podle náměstka primátora Michala Mariánka (Ostravak) už se dokončuje projektová dokumentace. „Zahrnuje i to patro, kde jsou jednotky intenzivní péče. A pokud chirurgie dělá 20 procent veškerých úkonů v nemocnici, tak samozřejmě když zkvalitníme toto oddělení, zkvalitníme velkou část toho, kde se odehrává téměř čtvrtina veškeré práce v nemocnici,“ dodává náměstek.

Rekonstrukce chirurgie je součástí rozsáhlé proměny, která nemocnici v následujících deseti letech čeká. Celkově tam chce město investovat přes 2 miliardy korun.

autor: iha
Spustit audio