V ostravské zoo bude nová expozice pro makaky, gibony a kopytníky

26. únor 2020 13:32

V ostravské zoologické zahradě by se v dubnu měla začít stavět nová expozice pro makaky lví, gibony a kopytníky. Expozici budou tvořit dvě novostavby, jejichž vybudování přijde na 127 milionů korun. Radní města už vybrali zhotovitele stavby.

Makaci lví budou mít k dispozici chovný a expoziční objekt s oploceným venkovním výběhem. Expozici gibonů a kopytníků pak bude tvořit venkovní výběh s vnitřním zázemím v nově vybudovaném dvoupodlažním pavilonu.

Stavby budou umístěny nedaleko slonince. „Je to expozice, která bude postavena podle současných trendů, které jsou běžně v jiných zoologických zahradách ve světě. Návštěvník tak bude moci zhlédnout i zázemí, třeba nějakým průhledem,“ řekla dnes novinářům náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Čtěte také

Letos by mělo být proinvestováno zhruba 59 milionů korun, zbývající náklady budou zahrnuty do rozpočtu města pro příští rok, kdy se počítá s dokončením stavby.

Nové expozice mají zlepšit životní podmínky zvířat. Zoo se v posledních letech snaží budovat zázemí pro zvířata tak, aby co nejvíce odpovídalo přirozeným podmínkám. Primáti zatím obývají již nevyhovující pavilon.

„Primáti žijí povětšinou v početných skupinách, kde mezi nimi probíhají vzájemné interakce, komunikují mezi sebou, jsou často v pohybu, hrají si. Toto jejich přirozené chování tak budou moci návštěvníci přímo pozorovat přes skleněné bariéry ve velkém přírodním výběhu,“ uvedl ředitel zoo Petr Čolas.

Za posledních pět let město podpořilo ostravskou zoo téměř 380 miliony korun na provoz a investice. Dokončen byl Pavilon evoluce, vstupní areál se správní budovou, parkoviště před zoo, naučná expozice Mokřady nebo Safari asijských kopytníků. Zoo patří k nejoblíbenějším výletním cílům ve městě. Loni ji navštívilo přes 580.000 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související