V ostravské zoo po zimní přestávce opět jezdí safari expres

28. květen 2022

V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava byla po zimní přestávce zahájena už 9. sezóna provozu safari. Zájemci se tak opět mohou projet safari expresem přímo mezi stády afrických a asijských kopytníků.

Safari v ostravské zoo bylo otevřeno v roce 2014 a zahrnuje tři výběhy o celkové rozloze kolem šesti hektarů, v nichž žije téměř stovka zástupců africké a asijské fauny ve více než 10 druzích.

„Návštěvníci se mohou projet safari expresem každý den v době od 10 do 17:40 hodin. Délka jedné jízdy je asi 15 až 20 minut. Nástupiště se nachází pod výběhem žiraf u expozice Tsavo,“ připomněla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Safari expres zahajuje svou jízdu ve výběhu Afrika se stádem vzácných vodušek abok a skupinou antilop losích. A když je pěkné počasí tak také s žirafami a pštrosy. Následuje výběh Persie, ve kterém je nepřehlédnutelné stádo divokých oslů onagerů, daňků mezopotámských a vidět tam můžete také gazelu perskou neboli džejran.

„Třetí výběh – Indie – je největší a obývá jej i nejvíce zvířat. Oproti předchozím létům zde již nenajdete makhury, resp. kozy šrouborohé, které byly přesunuty do jiných chovatelských zařízení. Nejvzácnějším druhem v tomto výběhu je barasinga, jehož stádo se rozrostlo na devět jedinců. Dva noví samci tohoto jelena k nám byli dovezeni ze Španělska. Je zde také nejpočetnější stádo na safari, a to stádo axisů indických, které tvoří celkem 22 samců. K dalším obyvatelům patří nilgau, buvoli domácí a pozornému návštěvníkovi jistě neunikne ani jelínek vepří,“ uvedla Nováková.

Po výjezdu ze safari míjí soupravy expresu Rododendron park, kde stále ještě vykvétají další pěnišníky a azalky, také výběh siků vietnamských, kde jsou tři letošní mláďata, a v neposlední řadě výběh zeber Grévyho.

Výběh Indie v safari ostravské zoo
Spustit audio

Související