V ostravské zoo se lidé symbolicky rozloučili s šimpanzi

29. leden 2016
Zprávy , Zprávy

V rámci pololetních prázdnin připravila ostravská zoologická zahrada program pro školáky a jejich rodiče. Mimořádně bylo otevřeno výukové centrum a hodinu po poledni se návštěvníci mohli symbolicky rozloučit s šimpanzi.

Čtveřice šimpanzích samic, které obývají Pavilon evoluce, se začátkem února vydá na cestu do Zoo Lipsko. A tak vedení zahrady připravilo symbolické rozloučení formou komentovaného krmení v pavilonu.

„Všechny naše šimpanzí samice jsou bohužel hybridní. Jako kříženci nemají a ani v budoucnu nebudou mít doporučení k další reprodukci. Dokud jsme šimpanze chovali ve stísněných prostorách, nemohli jsme si nijak vybírat. Díky novému Pavilonu evoluce jsme konečně mohli začít myslet na více,“ vysvětluje ředitel zahrady Petr Čolas.

S koordinátorem chovu šimpanzů v evropských zoo se proto dohodli na dovozu nových zvířat, aby založili novou chovnou skupinu, tentokrát čistokrevných šimpanzů. Podle Čolase to v historii Zoo Ostrava bude poprvé.

V současné době se šimpanz rozděluje do čtyř poddruhů: šimpanz východní, šimpanz čego, šimpanz nigerijský a šimpanz hornoguinejský. V rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií je chováno více než 1000 šimpanzů v 125 zoo, z toho více než 180 poddruhových kříženců.

Čtěte také

„Nejvíce zastoupen je poddruh, podle některých názorů i samostatný druh, šimpanze hornoguinejského, pro kterého byl zahájen záchovný program vedený koordinátory v Dánsku a Holandsku. Snahou programu je udržet populaci tohoto poddruhu/druhu v Evropě v co nejlepším stavu, a to z hlediska genetického, demografického i sociálního,“ doplňuje zooložka Jana Pluháčková.

Novým domovem ostravských šimpanzic se stane Zoo Lipsko a odtud do Ostravy přijedou tři nové samice šimpanze hornoguinejského – 39letá samice Ulla, 17letá samice Annet a devítiletá samice Kara. Nová zvířata budou zprvu umístěna v chovatelském zázemí a návštěvníci je uvidí, až se v novém prostředí zabydlí.

Skupina šimpanzů v Pavilonu evoluce

Po aklimatizaci samičí skupiny v Pavilonu evoluce, která může trvat až několik měsíců, přijde na řadu dovoz dvou samců. „Pak budeme doufat, že seznamování a následné spojení celé skupiny proběhne dobře a bez mimořádných komplikací a že se v Ostravě po mnoha letech opět dočkáme mláďat,“ uzavírá ředitel zahrady Petr Čolas.

autor: tif
Spustit audio