V parku miniatur v Mariánských Lázních si zblízka prohlédnete na sedm desítek nejznámějších památek

26. listopad 2019

Víte, kde najdete nejznámější hrady, zámky a další významné stavby České republiky pěkně pohromadě na jednom místě? V parku Boheminium v Mariánských Lázních na západě Čech. Prohlédnout si tam můžete samozřejmě pouze jejich zmenšené modely. Místní tým modelářů je tvoří v měřítku 1:25. V parku o velikosti šesti hektarů je pečlivě rozmístěno 75 staveb.

Všechny jsou propracované do nejmenších detailů přesně podle originálů. Nejedná se ale jen o hrady a zámky. Najdete tam i další významné české stavby včetně několika technických památek. Kromě Ještědu můžete navštívit třeba i mariánskolázeňské letiště, požární loď nebo kolesový parník.

Za dvacet let své existence se stal park Boheminium oblíbenou atrakcí. Jako úplně první miniaturu si v něm v roce 1999 mohli návštěvníci prohlédnout jihočeský zámek Červená Lhota. Od té doby modely pravidelně přibývají.

Zatím nejnovější stavbou v parku je zmenšená kopie zámku Lednice. Model, který byl dokončen teprve v září, se dokonce řadí k největším na světě. Jeho rozměry jsou obdivuhodné - délka osm a půl a šířka pět a půl metru. Celková rozloha je tak více než 47 metrů čtverečních. Na jeho výrobě pracovalo dvanáct modelářů, malířů a řemeslníků, a to přes osm měsíců.

Zámek Kynžvart

Podobně jako exponáty samotné, je velmi zajímavá i jejich výroba. Všechny modely jsou vyrobeny ze speciálního plastu, který je odolný vůči nepřízni počasí. Při pohledu na propracovanost modelů není pochyb o tom, že od prvního výkresu po slavnostní odkrytí uplyne často mnoho měsíců. Jednotlivé části projdou rukama i dvou desítek lidí. Na základní kostře modelů pracují třeba i vězni z Horního Slavkova. Další úpravy pak provádějí modeláři a malíři na místě.

Park Boheminium leží jen dva kilometry od centra Mariánských Lázní na vrchu Krakonoš. Cestu si můžete zpříjemnit projížďkou historickou lanovou dráhou. Otevřeno je každý den po celý rok, a to včetně všech svátků a víkendů od 10 do 18 hodin. O hodinu déle je otevřeno o prázdninách a o hodinu méně v zimní sezóně.

Spustit audio