V Píšti začala stavba provizorního vodovodu. Skončí nouzové zásobování cisternami

16. květen 2018 13:20

Na pitnou vodu z cisteren je odkázaná už téměř dva měsíce obec Píšť na Opavsku. Vyschl tam jediný zdroj v hloubkovém vrtu a voda se musí dovážet. Teď začala stavba provizorního vodovodu, který bude vesnici zásobovat několik měsíců.

Správa státních hmotných rezerv sem přiváží z okolních vesnic jednu cisternu pitné vody za druhou už od Velikonoc. Zhruba za dva týdny to ale skončí. Právě teď začíná stavba takzvaného suchovodu, speciálního potrubí, které připomíná pevnou více než dvoukilometrovou hadici, k nejbližšímu hydrantu.

„Suchovod se potáhne z Píště do Vřesiny. Je to vlastně výraz pro provizorní vedení vody,“ vysvětluje Lukáš Tejzr ze Severomoravských vodovodů a kanalizací (SmVaK). „Určitě to bude stačit pro celou vesnici,“ dodává.

Je to pořád ale jen provizorní řešení, jde totiž především o čas a přípravu stavby normálního podzemního vodovodu. „Máme jasný horizont – do zimy, ať nám to v tom suchovodu nezamrzne. To je pro nás stěžejní,“ říká starosta Daniel Fichna (nez.).

I když problémy s vodou mají i další vesnice, to, co se teď děje v Píšti, je i podle vodohospodářů mimořádnou situací. A nikdo nedokáže vyloučit, že něco podobného budou v budoucnu řešit i další obce, třeba v této části regionu.

autor: mrk
Spustit audio