V Plzeňském kraji leží v nemocnicích s covidem 355 lidí. Rostou počty na odděleních JIP

25. leden 2021

Počet hospitalizovaných s koronavirem v Česku klesl pod 6 tisíc. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví. Situace v jednotlivých regionech je ale různá. V Plzeňském kraji přibývá pacientů na JIP.

V Plzeňském kraji leží v nemocnicích 355 lidí, ty počty kolísají nebo mírně rostou. Zhruba pětina pacientů je na JIP, většina ve FN v Plzni a krajských nemocnících. Standardních lůžek s kyslíkem je v kraji volná čtvrtina ze 400. Na JIP zůstává 9 volných lůžek, ale jen část z nich s možností plicní ventilace. Podle krajského koordinátora lůžkové péče Jana Beneše je to hraniční situace v intenzivní péči, je tady už jen mimimální šance na navýšení lůžek. Potíž je v tom, že pacienti zůstávají dlouho v těžkém stavu, kdy potřebují intenzivní péči a tím se intenzivní lůžka plní. Kraj už není schopný pomáhat okolním krajům, které sem převážely své pacienty. Naopak je možné, že bude potřeba pacienty z Plzeňského kraje převážet jinam. To se týká hlavně mimotělního oběhu. V Plzeňském kraji už není žádný takový přístroj volný a nezbývá než převoz do Ústí nad Labem nebo do Prahy.

V krajských nemocnicích pacientů s koronavirem ubývá

Podle mluvčího Jiřího Kokošky pacientů s koronavirem celkově ubývá, je jich kolem 110. Ubylo jich ve Stodu, stejně jako v Domažlicích nebo v Klatovech. Přibývá ale lidí na JIP, ti leží ve všech nemocnicích kromě Rokycan, bylo jich 15, což je nárůst.

V neděli podle údajů ministerstva zdravotnictví přibylo 70 pozitivních, ale v neděli se méně testuje. Ve všední dny minulý týden přibylo od 400 do 600 nakažených. Celkem už testy odhalily nákazu v kraji u více než 48 tisíc, teď je v kraji pozitivncíh nějakých 5,5 tisíce lidí, 761 lidí zemřelo.

Hodně se diskutuje o mutacích viru a jak tyto mutace ovlivní počty nakažených. Ředitel KHS Michal Bartoš potvrdil, že tzv. britská mutace už v Plzeňském kraji je a není to ojedinělý případ. Podezření je až u 30 procent případů, může to být méně, čeká se na potvrzení Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění.

Počet očkovaných poroste pomaleji

První dávku očkování dostalo v kraji 10165 lidí, druhou dávku zatím nedostal nikdo. Očkuje se ve všech okresech, především zdravotníci a klienti a pracovníci pečovatelských domů, dle kapacit pokračuje očkování seniorů ve věku 80+. Kraj dostal zatím vakcíny tolik, kolik měl slíbeno a vakcínu vyočkuje do další dodávky. Dodávky se ale budou krátit se počet naočkovaných poroste zřejmě pomaleji, protože bude potřeba přeočkovat ty, kteří čekají na druhou dávku.

Od úterý od 8 hodin začne fungovat nové očkovací centrum v Klatovech. Sem budou docházet lidé starší 80 let, kteří se přihlásili do centrálního registru.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio