V podzemí na Karvinsku zemřel po důlním otřesu horník

26. leden 2016
Zprávy , Zprávy

Důlní otřes na Karvinsku si vyžádal život jednoho horníka a další je vážně zraněný. Neštěstí se stalo krátce po půl sedmé ráno na Dole Darkov.

Jak potvrdil mluvčí těžební společnosti OKD Ivo Čelechovský, 26letý horník pracoval pro externí firmu. Na místě jsou báňští záchranáři a podle prvotních informací by pod zemí už neměli být další zranění.

„Příčinou byl důlní otřes na čelbě v deváté kře 1150 metrů pod zemí. Pracoviště je zařazeno do třetího stupně důlních otřesů. Bude svolána komise, která prošetří přesné příčiny tohoto důlního neštěstí,“ doplnil mluvčí OKD.

Zraněný horník je v péči ostravských lékařů. V městské nemocnici ho čeká zřejmě operace, řekla mluvčí Magda Otáhalová.

„Stav pacienta je stabilizovaný, prozatímní vyšetření odhalila zlomeninu prvního bederního obratle. Pacienta čeká ještě další vyšetření a pravděpodobně podstoupí operaci bederní páteře,“ dodala.

Otřesům zabránit neumíme

Přestože těžaři mají moderní zabezpečovací techniku, experti připomínají, že zabránit takovému přírodnímu jevu nejde.

„I když se vše zajistí po technické a provozní stránce, vždy musíme počítat s přírodním faktorem – že tam může být nějaká anomálie, která to rozjede. A když je někdo v tom epicentru, nemá šanci,“ potvrdil Pavel Prokop z Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava. „Jediná jistota, že k otřesu nedojde, je nekopat tam,“ poznamenal.

Letos jde o první smrtelný úraz v dolech OKD. Loni v podzemí zemřeli čtyři lidé. V lednu při opravách hydrauliky kombajnu přišel o život 44letý horník, další tři horníci pak zemřeli po srpnovém výbuchu metanu v darkovském dole.

autoři: mrk , stj
Spustit audio