V pražských Dolních Počernicích se pyšní geologickou zahradou a také nejmenší rozhlednou

5. březen 2021

Na východním okraji Prahy se rozkládá městská část Dolní Počernice. Mírně zvlněná krajina v povodí potoka Rokytky lákala k osídlení už od pravěku. V roce 2014 tam otevřeli naučnou stezku nazvanou Geologická zahrada. Nachází se ve volně přístupném parku za místním hřbitovem, na samém okraji přírodní rezervace V Pískovně.

V zahradě je vystaveno a naučně-zábavnou formou popsáno na dvě desítky vzorků hornin hlavního města Prahy a Středočeského kraje, které zachycují vývoj oblasti od doby před 600 milióny let do současnosti.

Iniciátorem vzniku zahrady byl starosta Dolních Počernic Zbyněk Richter. „Na studijní cestě v Norsku jsem viděl geologickou zahradu, zasazenou v nádherném prostředí. To mě natolik zaujalo, že jsem se rozhodl něco takového udělat i u nás. V první etapě jsme se zaměřili na horniny z Prahy, ve druhé etapě na Středočeský kraj. Měl jsem při hledání vzorků a tvorbě této expozice výborné odborníky geology a sám jsem všechny vzorky pomáhal svážet a usazovat. Dodnes mě tato práce ‚hřeje na duši‘. Nutno připomenout, že financování tohoto projektu zajistilo město Praha z grantu pro oblast životního prostředí.“

Kameny z lomu mají zajímavou strukturu

Většina kamenů pochází z lomů, ale některé byly vydolovány z těžko dostupných míst v lesích, na mezích i v potocích za pomoci mechanizace i rukou. Vzorky hornin mají na povrchu vybroušené a vyleštěné plochy, které ukazují zajímavou strukturu kamenů.

Horniny mají na povrchu vybroušené a vyleštěné plošky, které ukazují strukturu kamene

Nejmenší pražská rozhledna a rezervace V Pískovně

Geologickou zahradu je navíc možné si prohlédnout i z vedle stojící nejmenší pražské rozhledny. Na dřevěný triangl s pískovcovou podezdívkou vede jen sedm schodů a je odtud vidět přírodní rezervace V Pískovně, niva Rokytky, budovaný rekreační park U Čeňku, přírodní památka Xaverovský háj nebo silueta sídliště Černý most. Vyvýšenina, na které se nachází geologická zahrada i rozhledna, je rekultivovanou skládkou.

Nejmenší pražská rozhledna

Přírodní rezervace V Pískovně, která navazuje na geologickou zahradu a kam je možné pokračovat dál na procházku, se rozkládá mezi městskými částmi Dolní Počernice a Hostavice. V rezervaci je zatopená pískovna (písek se zde těžil od konce 19. století až do 60. let 20. století) s okolními mokřady, které jsou hnízdištěm řady druhů ptáků. Roste zde i spousta vzácných druhů rostlin, je možné tu vidět třeba ondatru a několik druhů obojživelníků.

Spustit audio