V Přednádraží dělají přípravy na zimu, část lidí tam chce zůstat

16. listopad 2012

Několik rodin stále nechce opustit polorozpadlé domy v ostravské lokalitě Přednádraží, kterou obývají převážně Romové. A jeden z nich začali prozatím svépomocí i opravovat, aby v něm lépe přečkali zimu. Stavební úřad lidem přitom už v létě nařídil, aby se odstěhovali. Podle odborníků jsou totiž domy neobyvatelné.

Drobný muž Josef Bandy má v domě číslo 8 funkci správce. A právě se snaží alespoň provizorně zakrýt dřevěnými deskami otvory v domě, kde kdysi bývala okna.

„Nechceme to tady opustit, chceme to nechat opravit,“ říká. Žije tam už třicet let a pamatuje lepší časy.

K ruce pro opravy má Jan Bandy další muže z řad nájemníků. Mají dokonce i dohled – muže, který má zařídit i další práce.

„Je třeba dát střechu dohromady, na to jsou vyčleněné peníze. Okapy, okna... Prostě aby přežili zimu,“ říká Bohuš Gorol.

Nedávno v domě kvůli nezaplaceným účtům nefungovala ani elektřina a nešla voda. To se díky pomoci neziskového sdružení podařilo zajistit. I když například voda tu teče jen z jednoho kohoutku pro celý dům a lidé si ji nosí domů v kýblech.

Starat se musí i o teplo. „Lidé mají kamna a všude mají dřeva dost,“ říká pan Bandy.

Před třemi měsíci úřady přikázaly, že se lidé odtud musejí vystěhovat. Někteří lidé uposlechli a odešli, hlavně do ubytoven.

„S majiteli ubytoven dojednáváme možnost přestěhování bez kauce. Podařilo se nám dojednat i slevy,“ vysvětluje mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková.

Jiní ale o ubytovnách nechtějí ani slyšet a jsou ale odhodláni zůstat. Třeba jako Jan Bandy. Věří, že o střechu nad hlavou nepřijde a dům se podaří zachránit.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu