V regionu přibývá firem, které během několika let přestanou využívat černé uhlí

11. únor 2021 12:41

Kromě hutí potvrdila rozsáhlou modernizaci například karvinská teplárna. Souvisí to s ukončením těžby v OKD, ale i s celkovým odklonem od uhlí k zemnímu plynu.

Obří stroj drtí uhlí doslova na kaši, denně teď v mrazech 20 plných vagonů. Zmizí i veškeré zásoby, kterých je v areálu teplárny asi 50 tisíc tun.

Čtěte také

„Je to uhlí, které momentálně používáme k výrobě elektřiny a tepla. V horizontu pěti let už to tady vidět nebude,“ říká vedoucí teplárny Zygmunt Recman.

Za pět let nahradí uhlí zemní plyn, s investicemi do kotlů za více než jednu miliardu korun. Díky tomu se také úplně odstaví menší zastaralá uhelná teplárna ČSA v Karviné.

Práce už začaly na vysokotlakém plynovém přivaděči. „Proběhly na něm tlakové zkoušky, probíhá výstavba nové regulační stanice. Co se týče samotné plynofikace, jsme ve fázi vyřizování legislativních stavebních povolení,“  dodává Martin Adamiec ze společnosti Veolia Energie.

Bez uhlí do roku 2030

Je to příklad změn, kterých bude přibývat, jak řekl už dříve náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS), masivní využití plynu místo uhlí si ale vyžádá další investice. „Budeme potřebovat doplnit plynové zdroje, bez kterých není možné zajistit vytápění,“ uvedl.

Teplo se v Moravskoslezském kraji vyrábí z uhlí z 65 procent, do roku 2030 by se podle plánu kraje mělo toto číslo dostat k nule.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související