V regionu roste počet volných pracovních míst. Firmám chybí tisíce lidí

16. srpen 2017
Zprávy , Zprávy

Firmám v regionu chybí tisíce lidí. Zvlášť technické pozice se nedaří obsadit, přestože jsou podle aktuálních statistik v evidenci úřadu práce v Moravskoslezském kraji přes 54 tisíce lidí.

„Já bych dělala cokoliv. Jenže už mám nějaký pátek za sebou. Jak se říká, sjíždím šesté pneumatiky,“ říká Eva Kačanová, která je v evidenci úřadu práce od února. Předtím se starala o umírající maminku. Je přesvědčená, že zaměstnavatelé o ženy v jejím věku nestojí. „Zatelefonuji tam, oni se zeptají na rok narození a už se neozvou,“ dodává.

Milan Gunar je bez práce asi rok. Sám si myslí, že je to kvůli jeho základnímu vzdělání a tak navštěvuje rekvalifikační kurzy. „Pokud je nějaký kurz, tak se přihlásím. Většinou teď ten průmysl, svařování,“ říká.

A právě kvalifikovaní lidé teď firmám v regionu chybí nejvíce. Tisíce volných míst nabízejí třeba společnosti z automobilového průmyslu. A chybí i další profese.

„Zaměstnavatelé nejvíce poptávají pomocné pracovníky ve výrobě, zedníky, kamnáře, dlaždiče, montéry suchých staveb, nebo nástrojáře, ale také uklízeče, prodavače, obchodní zástupce,“ vyjmenovává Vladana Piskořová z ostravského úřadu práce.

Více lidí poptává třeba Tatra, Hyundai Mobis anebo Siemens. Kvůli nedostatku zájemců firmy obecně nabízejí novým zájemcům nejrůznější výhody. Například delší dovolenou, náborové příspěvky anebo peníze na dopravu.

Situace se patrně nezmění, i když nezaměstnanost v regionu v červenci mírně stoupla. Podle Vladany Piskořové je totiž historicky velmi nízká. „Když budeme brát poslední červencové hodnoty, je ta letošní nejnižší za posledních 20 let. Celkový počet nezaměstnaných osob letos v červnu je o více než 11 tisíc nižší než v loňském roce,“ upřesňuje.

Svaz průmyslu a dopravy ČR firmám doporučil, aby kvalifikované zaměstnance hledaly mezi cizinci. Zároveň ale upozornil, že se potýkají s pomalým vyřizováním žádostí.

autor: mik
Spustit audio