V roce 2023 se míčové sporty v Ostravě dočkají nové multifunkční haly

2. červenec 2020 14:13

Basketbal, volejbal, florbal, možná i házená. Všechny tyto míčové sporty na jednom místě a navíc i kulturní akce by mohla hostit už v roce 2023 v Ostravě nová multifunkční sportovní hala pro tři tisíce diváků. Sen několika generací na její výstavbu, dostává reálné obrysy.

„Jedná se o projekt spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Rozdělili jsme si role – veřejný sektor spolufinancuje výstavbu haly a naším úkolem je vložit halu a pozemek cca ve výši 50 milionů korun, pak zpracovat samotný projekt a spolupodílet se na provozu haly,“ říká předseda představenstva společnosti Ostra Group Tomáš Vrátný.

Společnost vloží do projektu pozemek bývalých garáží ČSAD Ostrava na Fifejdách, nová hala by měla vyrůst na základech té staré autobusové. Současný předběžný projekt počítá s rozpočtem 600 milionů korun, třetinu financování tedy 200 milionů přislíbilo statutární město Ostrava.

„Město Ostrava už několik měsíců připravuje výstavbu multifunkční haly, bude to hala pro míčové sporty jako basketbal, volejbal, nebo i florbal. Hala bude mít celkovou kapacitu 3000 diváků, takže bude splňovat mezinárodní parametry, aby se mohla stát i dějištěm mezinárodních akcí,“ přidává náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová (Piráti).

Vizualizace vzhledu nové multifunkční haly

Dalších 80 milionů korun vloží do projektu podle náměstka hejtmana Stanislava Folwarczného (ODS) Moravskoslezský kraj. „Kraj podporuje významné sportovní projekty. Podpořili jsme Bazaly, podporujeme i další a vnímáme, že ta hala je tady potřeba,“ dodává Folwarczny.

Až 200 milionů korun bude projekt žádat po Národní sportovní agentuře. A za tři roky už si ostravský sportovní fanoušek může pomalu zvykat na jedno místo pro všechny halové sporty.

„Prioritně tam bude basketbal a potom samozřejmě florbal a volejbal. Kluby se ještě budou domlouvat. Čím širší základna bude, tím lépe, protože ta kapacita není jen jedna hala, ale jsou také tréninková hřiště. Budeme oslovovat jednotlivé kluby, které by v hale měly provozovat činnost,“ doplňuje Tomáš Vrátný ze společnosti Ostra Group, který je zároveň majitelem basketbalového klubu NH Ostrava.

Zahájení výstavby je plánováno na příští rok.

Spustit audio

Související