V rozhlase se nelení, folkloru se zelení. Ve společném vysílání představíme nové nahrávky

12. duben 2022

Český rozhlas je předním producentem lidové hudby v České republice. Nejsilnější tradice je v moravských studiích v Brně a Ostravě, v Čechách pak vede Plzeň a České Budějovice. V roce 2021 se podařilo natočit několik desítek nahrávek a ty nejlepší se představí v pořadu, ve kterém se spojí čtyři regionální rozhlasová studia.

Čtěte také

Na Zelený čtvrtek se na vlnách Českého rozhlasu Brno, Plzeň, Ostrava a Zlín rozezní zbrusu nové nahrávky lidové hudby. Český rozhlas se díky tomu stává hybatelem ve stále sílícím folklorním hnutí. Na Moravě a v jihozápadních Čechách probíhá renesance folklorní a lidové tvorby. Cimbálové muziky a dechové hudby se výrazně omladily, lidé začínají nosit běžně oblečení s folklorními motivy, ujala se akce „Den v kroju“, kdy lidé chodí jeden den v týdnu v pracovním kroji. Na tuto renesanci lidové kultury Český rozhlas reaguje pružně a dává velký prostor ve svém vysílání kapelám a interpretům folklorní hudby.

Čtěte také

Nápad na speciální pořad vyšel ze setkání folklorních redaktorů z celé republiky loni v listopadu při poslechu nahrávek ze studií Českého rozhlasu. „Jednoho dne by se mohla lidová hudba dostat do hlavního vysílacího času v rádiu i v televizi. V tomto směru jsou nám velkým vzorem kolegové z rakouské ORF či z Bayerischer Rundfunk, kde je lidová tvorba hlavním tahákem sobotních televizních večerů,“ vysvětluje potenciál lidové hudby vedoucí programu Českého rozhlasu Brno Jiří Kokmotos.

Nové folklorní snímky natočené v Českém rozhlase v roce 2021 uslyšíte ve čtvrtek 14. dubna od 20 hodin. Pořadem provedou Michaela Vondráčková z Plzně, nahrávky z Krkonoš pustí Markéta Ševčíková, to nejlepší z folklorní výroby v ostravském studiu představí  Zdeněk Tofel a za jihovýchodní Moravu uslyšíte Jaroslava Kneisla a Jiřího Kokmotose.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.