V rozhlasovém Studiu 1 se vzpomínalo na Karla Kryla

5. březen 2014

Čtyři vzácní hosté se večer vystřídali v hudebním Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava. A i když vystupovali každý sám, měli toho mnoho společného - třeba cit pro jazyk a také to, že si na pódiu vystačili jen s kytarou. Stejně jako to uměl písničkář a jejich souputník Karel Kryl, kterému na mimořádném koncertu vzdali poctu.

Vladimír Merta, Petr Lutka, Dagmar Andrtová-Voňková a také mladší bratr Karla Kryla Jan. Ti všichni přišli do rozhlasového studia zavzpomínat na legendu českého protestsongu, která z tohoto světa odešla před 20 lety.

„Já vždycky vzpomínám na Karla jako člověka s přivřenýma očima, s takovým tím Werichovským vědoucím úsměvem a jakoby z toho přetlaku upouštěl tu písničku, tu básničku. Málokdo ví, že třeba byl vynikající recitátor,“ vypráví písničkář Vladimír Merta, který se o své osobní postřehy podělil i s vyprodaným sálem.

Vzpomínku střídá písnička, stejně jako se čtveřice hostů během večera střídá na pódiu. Hrají se hlavně autorské skladby, ale když se mezi nimi objeví i nějaká ta krylovka, sálem to zašumí a po chvíli si broukají skoro všichni.

Muzikant, ve kterém byl kus proroka

„To jsou ty pojmy, jako je dobro, zlo, pravda, láska. Nejsvětější pojmy. Ale on se jich zmocňuje jako člověk žijící zde na Zemi, takže je to univerzální téma, ale přitom velice konkrétní, prožité. Jak to o něm říkal i na pohřbu arciopat Opasek, že v něm byl kus nefalšovaného proroka,“ vzpomněl písničkář Petr Lutka.

Předpoklady pro to měl podle jeho bratra Jana už od dětství. „Můj bráška odmalička, co začal rozum brát, měl naprosto vyhraněné názory. A třeba příklad – když v padesátých letech všechny soudružky učitelky chtěly mít stoprocentní účast v pionýru, tak Karel řekl ne, já jsem skaut a já zůstanu skautem,“ dodává Jan Kryl.

Každá doba potřebuje své protestní zpěváky a jen málokdo se toho dokázal zhostit tak dobře jako právě Karel Kryl. Na tom se shodují všichni, kdo mu přišli v úterý večer vzdát do rozhlasového studia hold.

Záznam vzpomínkového koncertu odvysíláme v Koncertu Studia Noc ve středu 19. března, pár týdnů před tím, co by fenomenální básník s kytarou oslavil 70. narozeniny.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.