V rybníku Pod hradem v Bohušově se rozmnožily sinice

23. červenec 2021 10:27

V rybníku Pod hradem v Bohušově na Bruntálsku hygienici při pravidelných kontrolách kvality vody odhalili zvýšené množství sinic. Koupání v rybníku tak není vhodné pro alergiky, těhotné ženy či malé děti.

Pokud se lidé v místě budou koupat, je vhodné se poté osprchovat v pitné vodě. Kvalitu vody hygienici v tomto místě mimořádně prověří i v příštím týdnu. Rizikové je i koupání v Těrlické přehradě a Vrbickém jezeře na Karvinsku, kde stále přetrvává riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou. ČTK to sdělila Zuzana Babišová z krajské hygienické stanice.

V tomto týdnu sledovali hygienici kvalitu vody na 14 koupacích místech na území okresů Bruntál, Karviná a Opava. Šlo o tři koupací místa na vodní nádrži Slezská Harta, rybníky Tvrdkov, Edrovice a Pod hradem v Bohušově, lom ve Svobodných Heřmanicích, tři koupací místa Těrlické přehrady, Vrbické a Kališovo jezero, Stříbrné jezero a vodní nádrž v Budišově nad Budišovkou. S výjimkou zmíněných vodních ploch je koupání v ostatních nádržích bez zdravotních rizik.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

zdroj: ČTK
Spustit audio