V těrlickém Hradišti ovládají nově zvony v kapli digitálně. Jak aplikace funguje?

29. březen 2019

Spustit zvony na kapli pomocí aplikace mohou nově v těrlickém Hradišti. Ve zvonici tak nemusí být nikdo fyzicky přítomný a vše se řídí na dálku. Stačí poslat SMS z mobilu.

„V dnešní zrychlené době je to odbavení mobilem na dálku asi rychlejší, ale když se do té zvonice chodilo tahat za šňůru, to mělo taky svoje kouzlo,“ myslí si například pětapadesátiletá paní Věra.

Podle Libora Gavlase, který má v Těrlicku na starosti správu majetku, je mobilní ovládání zvonů snadné. „Máme k tomu aplikaci, která je nahraná do systému. Je to nahrané i na té zvonici, kde je zařízení, které komunikuje s mobilem,“ vysvětluje.

„Kdybych tedy chtěl pustit zvony, tak tady v kontaktech mám vyznačeno Zvony kaple Hradiště – dám odeslat zprávu a během několika sekund dostanu potvrzení. A po něm se zvony mohou rozeznít,“ popisuje Libor Gavlas.

Lidé si službu objednávají při úmrtí blízké osoby. „Dříve byl určený pracovník církví, který chodil a lidem za nějakou úplatu zvonil. Pro starší lidi už to bylo velice namáhavé – utáhnout lano se zvonem je docela těžké, když se zvoní 20 minut,“ vysvětluje místostarosta Těrlicka Anna Mašínská (nez.).

Zařízení obec instalovala, když opravovala celou zvonici, která stála necelé dva miliony. Vedení je připraveno například i na výpadek proudu. V takovém případě nahodí záložní zdroj.

Spustit audio

Související