V Těšíně začal pátý Festival divadel Moravy a Slezska

8. listopad 2005
Zprávy , Zprávy

Představením Shakespearovy komedie Sen noci svatojánské v podání studentů Janáčkovy konzervatoře začal v Těšínském divadle 5. ročník Festivalu divadel Moravy a Slezska. Až do soboty nabízí minimálně dva tituly denně.

Letošní ročník Festivalu divadel Moravy a Slezska nabídne dvanáct představení v podání jedenácti divadel. Ta drobná disproporce je dána skutečností, že v Těšínském divadle jsou dva soubory - český a polský, říká ředitel Těšínského divadla Karol Suszka. "Trvá to pět dnů, od 8. do 12. listopadu, mezi jinými se představí Těšínské divadlo, ostravské, opavské. Z kolegů, kteří sem vždycky přijíždějí, i naši přátelé ze slovenského Martina. Těšíme se, že tady budeme mít taky nejlepší představení v České republice za loňskou sezonu, a to Lišku Bystroušku v podání kolegů z Uherského Hradiště. Z Polska přijede Jeleniogorské divadlo s představením Ženitba."

Vůči soutěžícím divadelním souborům nemají organizátoři žádné požadavky. Do výběru titulu jim v žádném případě nemluví. "To je od samého začátku. Necháváme to na jednotlivých divadlech. Divadla přijíždějí s tím, co mají nejlepšího, čím se můžou nejlépe prezentovat," říká Suszka.

Logo

Jen pouhou náhodou se proto na pátém ročníku festivalu sešly hned tři pohádky. "To je náhoda, ale ty pohádky jsou opravdu skvostné. Jsou to nádherná představení, proto jsme je zařadili. Moc jsme s nimi nediskutovali, naopak jsme rádi, že to bude i takové pohádkové."

Úroveň soutěžních inscenací bude také tentokrát hodnotit mezinárodní porota. Za co nakonec budou ceny uděleny, to zatím nikdo neví. Porota aktuálně ohodnotí to, co ji nejvíce zaujme. Tajemstvím jsou obestřeny také ceny. "My to do poslední chvíle nevíme. Pak nám sponzoři něco přinesou. Jednou to byla obrovská láhev whisky. Jsou to krásné věci."

Loni byl jednou cenou dokonce zahradní bazén, dodal nakonec s úsměvem ředitel Těšínského divadla Karol Suszka.

autor: ele
Spustit audio