V Třinci vrcholí dvoudenní olympiáda řemesel

13. duben 2012

V Třinci hoří olympijský oheň. Na netradiční měření sil a dovedností se tam sjeli mladí lidé z celého kraje. První olympiáda svého druhu v regionu má být důkazem, že šikovné ruce mají v kariéře mladých lidí slibnou budoucnost.

Ten umí to a ta zas tohle. Písničku v podání Jana Wericha si organizátoři vybrali za hymnu soutěžících řemeslníků. Dětem tak chtěli mimo jiné ukázat přednosti poctivého řemesla.

Své o tom už ví osmák Marek Wilk. Z plechu umí vykouzlit píšťalu. Ani on si ale svou budoucností v dílně není jistý. „Mohl bych to zkusit, ale celkem dobře se učím, takže i ten gympl by mohl být namístě,“ říká.

Dobrých řemeslníků je málo. Základ je v rodině, tvrdí učitel z českotěšínské základní školy Bohumil Sonnevend. „Manuální zručnost dětí je dnes řekněme nulová,“ říká. Přesto věří, že bude líp. „I rodiče přijdou na to, že řemeslo má zlaté dno.“

Jednou z cest může být podle pořadatelů právě olympiáda řemesel. I tady totiž platí Komenského heslo škola hrou.

Zlatou medailí za první soutěžní den se pyšnil i čtrnáctiletý Michal Válek z Třince. „Užil jsem si to. Soutěžil jsem v elektrice a nejtěžší pro mne asi bylo to, že jsem byl nervózní, protože to bylo na rychlost,“ svěřuje se hoch.

Inspirace k řemeslné olympiádě dorazila do Třince až z Anglie. „Zjistili jsme, že olympiáda řemesel byla v Birminghamu v roce 2010 a tehdy to přišlo,“ prozradil za pořadatele Aleš Adamus.

Děti ze základních škol už mají dojmy i medaile za první soutěžní den doma. Dnes své dovednosti na třinecké olympiádě změří středoškoláci. Pořadatelé pro ně připravili čtyři odborné disciplíny.

autor: stj
Spustit audio