V záchranné stanici v Bartošovicích narostl počet zraněných ptáků

11. srpen 2017
Dobré odpoledne

V létě přibývá zraněných zvířat ve volné přírodě. Třeba v záchranné stanici v Bartošovicích na Novojičínsku se teď přes prázdniny nezastaví, evidují desítky případů. Nejčastěji jde o ptáky, kteří se zraní o nechráněné elektrické dráty. Ošetřovny tam plní i čerstvě narozená mláďata.

Se zástupcem vedoucího záchranné stanice v Bartošovicích jsme došli na ošetřovnu. Má tady zrovna nového pacienta. „Je to úplně čerstvý příjem, je tady kos černý a je to letošní mládě. Ještě nevím, co s ním je,“ říká Jan Kašinský.

Po chviličce zjišťuje, že zranění je velmi vážné. „Vypadá jako sražený autem. Bohužel má otevřenou břišní dutinu a výhřez vnitřností. Vypadá to, že tam bude velice těžké vnitřní zranění a bude muset být utracený,“ dodává.

„V červenci jsme přijali okolo 300 pacientů, což je strašně moc,“ říká vedoucí bartošovické záchranné stanice Petr Orel (SZ). Početně je případů zhruba stejně jako vloni, letos ale zvířecí doktoři ošetřují více ptáků popálených na sloupech elektrického vedení.

„Spousta tras stále není zabezpečena. Ptáci to v zemědělské krajině vyhledávají jako vyhlídková místa. Jsou to někdy jediné body, které mohou využít k tomu, aby prostě jaksi zaměřili kořist,“ vysvětluje Orel.

Jan Kašinský sestupuje se schodů z místnosti intenzivní péče s malou sovičkou v ruce. „Je to kulíšek nejmenší, naše nejmenší sova. Nemůže létat, má takové svěšené křídlo. Ale při rentgenovém vyšetření se neprokázala žádná zlomenina, takže to má pravděpodobné jenom naražené. Mezi peřím jsou na něm vidět ještě další podlitiny,“ popisuje zvířecí doktor. „Přijímá potravu, takže je poměrně vysoká šance, že se ho podaří vypustit,“ dodává optimisticky.

Jan Kašinský drží v rukou vážně zraněného kosa

Zpátky do přírody se vrátí také téměř všechna nalezená mláďata ptáků nebo třeba zajíčků. Ochránci zvířat proto radí, aby lidé před často zbytečným převozem zvířete do záchranné stanice raději zavolali.

autor: Michal Polášek
Spustit audio