V zámku v Paskově otevřeli nové muzeum. Je v něm stálá expozice k historii města

6. duben 2018

V barokním zámku v Paskově vzniklo nové muzeum. Je v něm stálá expozice k historii města, které bylo dříve významným panstvím, ale mnoho lidí si Paskov stále spojuje spíše jen s dobýváním uhlí. Otevření muzea je další krok k proměně zámku, který zhruba před pěti lety koupilo město od nemocnice a postupně ho rekonstruuje. Exponáty do muzea přitom nebylo snadné sehnat. Po zkonfiskování zámku v roce 1945 totiž většina vybavení zámku z Paskova zmizela.

Z reproduktorů zní doprovodné texty k filmům, které připomínají historii Paskova. „Muzeum je úplně nová část, tak jako tady je téměř všechno nové. Objekt byl ještě před pěti lety v majetku Fakultní nemocnice Ostrava a výrazně chátral,“ říká Miroslav Lysek, manažer regionu Slezská brána.

Většina lidí má možná Paskov spojený s dobýváním uhlí. Ale tady hned na prvním panelu jsou vidět počátky Paskova – od první písemné zmínky uplynulo už 750 let. Hornickým městem se stalo až koncem 19. století. Předtím to byla třeba významná rybníkářská osada.

Pohled do atria zámku

„Zámek byl v roce 1945 konfiskován a víceméně se tady nic nedochovalo. Některé věci asi byly i rozkradeny a jiné byly převezeny na jiné zámky a tady se zřídila onkologická léčebna, takže nějakých exponátů tady zatím moc není,“ dodává Miroslav Lysek.

Exponát z nového muzea

V jedné z místností teď můžete vidět spoustu fotografií. Ta místnost, které říkají výstavní sál, nemá stálou výstavu. Je právě určena dočasným, proměnným expozicím. Symbolicky tou první je výstava věnovaná vývoji toho zámku v posledních pěti letech, kdy zámek koupilo město.

Součástí novinek na zámku v Paskově je také výstava erbů držitelů zámku v Paskově. Ta je tady v atriu, kde se konají například svatby.

autor: iha
Spustit audio