Vagonářské muzeum ve Studénce otevřelo modernizovanou expozici

18. duben 2017
Dobré dopoledne , Dobré dopoledne

Přestavěné prostory prvního patra a také důstojnější přístupová cesta vítají v nové sezóně návštěvníky Vagonářského muzea ve Studénce. To sídlí v prostorách tamního zámku. Jeho pracovníci věří, že prostory jediné expozice tohoto typu u nás oživí také programy pro mládež nebo časté výstavy.

První novinka čeká na návštěvníky hned za hlavním vstupem. Šipka Vagonářské muzeum už neukazuje doprava k zadnímu točitému schodišti určenému původně pro služebnictvo, ale lidé mohou do patra do muzea stoupat nově po honosném zámeckém schodišti.

Asi největší změna je vidět hned v prvním sále, který zaměstnanci nazývají „hračičkový“. Původní modelová železnice tady zůstala, pokoj se ale zásadně změnil. Dřív tady vitríny zakrývaly historické dveře a okna. Teď jsou pryč a pokoj má mnohem více historický vzhled.

„Toto je jediný prostor, kde návštěvník vidí původní obložky, parkety. Proto tady tato místnost jakoby evokuje to největší propojení historického objektu s tou minulostí,“ říká Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea.

Vagonářské muzeum sídlí v zámku ve Studénce

Muzeum už vloni modernizovalo část expozice ve třetím patře zámecké budovy.

„Chceme, aby bylo muzeum takové, do kterého se lidé vracejí. Ne jenom, že se tady jednou podívají a už nebudou mít zájem. Takže jsme vytvořili takový sál, kde si mohou děti pohrát. Máme samozřejmě připravené i výukové materiály z vagónky,“ vysvětluje ředitelka městské společnosti SAK Studénka Hana Maiwaelderová.

Muzeum má v plánu v budoucnu zpřístupnit zájemcům rozsáhlý depozitář. V přízemí zámku by proto vznikla badatelna.

autor: Michal Polášek
Spustit audio