Valašsko vyhledávají filmaři především kvůli krajině a dřevěným chalupám, to je ideální hlavně pro pohádky

25. květen 2022

Nejoblíbenějšími lokalitami pro natáčení jsou pro filmaře na Valašsku hlavně Velké Karlovice a areál Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Které pohádky, seriály a filmy tu vznikly?

Nikola Šuhaj loupežník, Tajemství hradu v Karpatech, Perinbaba, Hanele, Dvanáct měsíčků, Kovář z Podlesí, Největší dar, Děda a ještě pro nejméně dvě desítky dalších pohádek, snímků a seriálů si filmaři vybrali Valašsko. Okouzlila je jak krásná beskydská krajina, tak i tamní architektura, především dřevěné chalupy a samoty. Nejvíce takových staveb je ve Velkých Karlovicích a hlavně v areálu Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Čtěte také

V rožnovském muzeu jsou filmaři častými hosty už desítky let. Areál je ideálním pohádkovým místem s historickým nádechem. V 70. letech minulého století v něm Evžen Sokolovský natáčel televizní snímek Nikola Šuhaj loupežník s Petrem Čepkem a Evou Jakoubkovou v hlavních rolích. Při některých náročnějších scénách štábu vypomohli i tehdejší zaměstnanci muzea. Třeba když měl Nikola Šuhaj utíkat přes střechy chalup, ve filmu je to jenom krátký záběr, správce sbírkových předmětů Michal Chumchal pro herce sháněl tekuté řetězy na podrážky bot, aby při téměř kaskadérském kousku neuklouzl. Ve vzpomínkách na natáčení má i historku o tom, jak elektrikáři snědli sele, které mělo být hlavním chodem svatební hostiny Eržiky a Nikoly. Jiný štáb, pod vedením režiséra Oldřicha Lipského, muzeum v přírodě pro známou komedii Tajemství hradu v Karpatech proměnil v horalskou vesnici Vyšné Vlkodlaky. Vzpomínáte? Bačové v ní chodili oblečení do ovčí kůže, pálenku pili ze zkumavek a mluvili nesrozumitelnou řečí. Při natáčení pohádky Dvanáct měsíčků zase tvůrci tři roky čekali, až napadne sníh. Jedna z posledních pohádek natočených v muzeu je Největší dar o záchraně úrody. Vedle Bolka Polívky, Chantal Poullain, Anny Polívkové nebo Jiřího Dvořáka si zahrál i zlínský oční chirurg Pavel Stodůlka. Režisérka Marta Santovjáková Gerlíková mu přidělila roli boha Gemini.

Čtěte také

Velké Karlovice s pověstí typické valašské dědiny si zahrály vesničku Protějov v seriálech Doktor Martin a Strážmistr Topinka. Před lety tam vzniklo i drama Františka Vláčila Stíny horkého léta. Scénář poválečného příběhu napsal Jiří Křižan, rodák z Branek u Valašského Meziříčí. Film s Jurajem Kukurou, Martou Vančurovou či Jiřím Bartoškou je natočený v karlovickém fojtství z konce 18. století. Do výčtu filmů z Valašska rozhodně patří i snímek Děda. Jeho děj se odehrával především v usedlosti Na Sihle. Ve Velkých Karlovicích i na Valašsku ojedinělá chalupa se třemi štíty a původním interiérem se starou pecí byla pro filmaře dokonalým prostorem. Dědu v příběhu o dvou pražských dětech, které zpočátku nerady tráví prázdniny na Valašsku, si zahrál valašský umělec a zpěvák František Segrádo.

Hezký den přeje Věra Hotařová

Spustit audio

Související