Válka na Ukrajině vyvolala vlnu solidarity mezi lidmi v Moravskoslezském kraji

27. únor 2022

Velkou vlnu solidarity vyvolaly v obyvatelích Moravskoslezského kraje poslední události na Ukrajině, kterou minulý týden napadla ruská armáda. Například v Ostravě vzniklo sběrné místo pro shromáždění materiální pomoci, Krnov kompletuje zase databázi nabídek pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Hodně lidí se s pomocí sjelo i v sobotu na nádraží v Bohumíně, kam dorazilo humanitárním vlakem Českých drah 13 žen a děti.

„Město Ostrava zřídilo sběrné místo, kam mohou lidé nosit materiální pomoc určenou obyvatelům Ukrajiny. Svůj provoz zahájilo sběrné místo dnes v 08:00 a otevřeno pak bude až do odvolání sedm dní v týdnu,“ řekla mluvčí města Gabriela Pokorná. Dárci podle informací ČTK na místo proudili už od rána. Přivážely vodu, hygienické pomůcky i kočárky či postýlku. Sběrné místo funguje v halách ve Wattově ulici v Ostravě-Přívoze.

Čtěte také

„To, co se děje na Ukrajině, jsme odsoudili od prvních okamžiků. Zločiny proti lidskosti tolerovat nelze. Všichni věříme, že Ukrajinci situaci zvládnou a svou zemi ubrání. Válka nicméně dopadá nejvíce na ty nezranitelnější, civilní obyvatelstvo. Aktuálně pomůžeme otevřením sběrného místa, abychom shromáždili věci pro potřebné a zajistili jejich předání tam, kde je to zapotřebí,“ uvedl primátor města Tomáš Macura (ANO).

Obrovská vlna solidarity se zvedla i v Krnově na Bruntálsku. Tam už nouzovou střechu nad hlavou našlo 47 žen a dětí. Jen za sobotu registrovali pracovníci městského úřadu, ale i Charity Krnov a dalších organizací ve městě stovky nabídek pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. A to jak těm, kteří už do Krnova přijeli z partnerského města Nadvirna, tak i těm, které město přijme v dalších dnech.

„Jelikož nejsme momentálně schopni odhadnout, co vše a v jakém rozsahu bude potřeba, rozhodli jsme se vytvořit databázi nabízené pomoci. Už fungují dvě telefonické linky, které mají čísla 735 161 687 a 735 161 686. Jejich prostřednictvím budou moct lidé každý den nabídnout svoji pomoc. Ta může mít různou podobu, od nabídky hmotné pomoci, ubytování, převozu materiálu či osob, překladatelství, poskytnutí stravování až po nabídky volnočasové nebo zdravotní péče a podobně,“ vyjmenoval vedoucí odboru sociálního a školství František Fojtík.

Nabídky budou pracovníci městského úřadu evidovat a v případě, že najdou příjemce, pomoc zprostředkují. „Co se týká hmotné pomoci, tu nebudeme dopředu přebírat od dárců a shromažďovat ji. Stejně jako v případě ostatní pomoci ji zaneseme do databáze a až budeme mít konkrétního příjemce, který tu danou věc bude potřebovat, nabídku spárujeme s poptávkou,“ vysvětlil.

Zájem mezi dárci vyvolala v sobotu informace, že do Bohumína dorazí humanitární vlak Českých drah. Přivezl jen 13 žen a dětí, dárců ale bylo mnohem více. Na nádraží se sešlo i několik stovek lidí, kteří uprchlíkům přinesli velké množství humanitární pomoci. O tu ale i s ohledem na jejich počet nebyl zájem. Situaci pak vyřešil místostarosta Igor Bruzl, který se se zástupci nádraží dohodl, že trvanlivé věci mohou zůstat na nádraží a budou je moci využít cestující z dalších humanitárních vlaků.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související