Vánoční atmosféru můžete stále ještě zažít v lounském muzeu

7. leden 2014
Česko – země neznámá

Betlémy. Není snad druhé takové téma, tolikrát a tolika různými způsoby zpracované – ze dřeva, keramiky, papíru, skla, kovu, slámy, kukuřičného šustí, vosku, ovčí vlny, textilu, oblázků. Od nejmenších betlémů umístěných ve skořápce vlašského ořechu až po ty v nadživotní velikosti. Rodina Poncarova z Loun se nechala natolik okouzlit, že začala betlémy sbírat a dnes jejich sbírka čítá 260 kusů.

V současné době už obsahuje skutečné unikáty – k nejstarším patří králický betlém zhotovený kolem roku 1900 a reliéfní tištěný betlém z Vejprt z přelomu 19. a 20. století. Rozum zůstává stát nad rozevřeným lískovým oříškem, ve kterém je na jedné straně Svatá rodina a na druhé všichni tři králové. A zatím nejpracnější prý byl betlém z cyklu Kratochvilné vystřihovánky Markéty Vránové (viz foto modrý kruh s bílými postavičkami).

Oblastní muzeum Louny - betlém jako bílá vystřihovánka

Za zmínku stojí i takzvané reklamní betlémy, které se za první republiky přibalovaly do beden se zbožím, například s kávou. V jednom ohledu je to český unikát, s kterým se nesetkáte nikde jinde na světě. Ti, kteří pospíchají s dary k Ježíškovi, nesou totiž kromě obvyklých darů i výrobky té které firmy, například kávu nebo cikorku.

Oblastní muzeum Louny - betlém jako barevná vystřihovánka

Od roku 1996 se Poncarovi o kouzlo betlémů dělí i s dalšími lidmi. Betlémy z jejich sbírky už byly vystavené v kostelech v Lovosicích, Cítolibech, Smolnici, Dobroměřicích, Libochovicích i jinde a také v řadě škol. Tradicí se staly výstavy v Oblastním muzeu v Lounech, letos tu Poncarovi vystavují několik desítek betlémů papírových – od těch nejstarších lidových od anonymních tvůrců přes práce renomovaných výtvarníků jako jsou Mikoláš Aleš, Cyril Bouda, Helena Zmatlíková až k moderně pojatým vystřihovánkám. Nad jejich krásou a poetikou můžete žasnout až do 27. ledna.


Zvětšit mapu

Spustit audio